temor del coronavirus

Suspès el Torneig de Candidats d'escacs a mitja competició

La federació internacional s'escuda en el fet que Rússia ha interromput el trànsit aeri i no permetria la tornada a casa dels participants

jdomenech52923012 graf1573  ekaterimburgo  rusia   25 03 2020   el franc s max200326105853

jdomenech52923012 graf1573 ekaterimburgo rusia 25 03 2020 el franc s max200326105853 / Lennart Ootes

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Federació Internacional d’Escacs (FIDE) ha decidit la suspensió del Torneig de Candidats, que es disputava a Iekaterinburg (Rússia), després de la decisió del Govern rus d’interrompre indefinidament el trànsit aeri procedent d’altres països.

«La FIDE no pot mantenir el torneig sense garanties que jugadors i oficials puguin tornar a temps i de manera segura a casa seva. En aquesta situació, i partint de la clàusula 1.5 del reglament del torneig, el president de la FIDE decideix parar la competició», explica el seu titular, el rus Arkadi Dvorkovitx, en un comunicat.

El torneig, el guanyador del qual disputarà el títol mundial al campió, el noruec Magnus Carlsen, a finals d’any a Dubai, «continuarà més endavant, en dates que seran anunciades tan aviat com la situació global de la pandèmia de Covid-19 ho permeti», afirma.

Resultats vàlids

La FIDE precisa que, com contemplen les regles especials acordades amb els jugadors abans del torneig, «els resultats de les set rondes disputades continuaran sent vàlids i el torneig es reprendrà amb la mateixa situació existent al començament de la vuitena ronda», que estava prevista per avui.

Al complir-se la meitat del programa, el francès Maxime Vachier-Lagrave, que s’havia incorporat com a reserva al torneig després de la renúncia de l’azerbaidjanès Teimur Radjabov per temor del coronavirus, lidera la classificació amb els mateixos 4,5 punts que el rus Ian Nepomniatxtxi, a qui va derrotar aquest dimecres en la setena ronda.

Darrere d’ells, amb 3,5 punts, hi ha un quàdruple empat entre el nord-americà Fabiano Caruana, l’holandès Anish Giri, el xinès Wang Hao i el rus Aleksandr Gristxuk, i tanquen la taula, amb 2,5 unitats, el xinès Ding Liren i el rus Kirill Alekseenko.

Quan es reprengui, la vuitena ronda del torneig, que s’havia d’acabar el 3 d’abril, oferirà els enfrontaments Caruana-Vachier Lagrave, Wang-Ding, Nepomniatxtxi-Giri i Alekseenko-Gristxuk.

L’holandès Anish Giri (esquerra) i el nord-americà Fabio Caruana. / MARIA EMELIANOVA (eFE)

Inici polèmic i accidentat

El temor de no poder tornar a casa per la interrupció del trànsit aeri amb destinació a altres països a Rússia va poder més que el mateix coronavirus. El torneig de Iekaterinburg es va inaugurar el 16 de març envoltat de polèmica, quan creixia la pandèmia i les competicions internacionals anaven caient una rere l’altra.

Abans de començar, l’azerbaidjanès Teimour Radjabov, un dels vuit classificats, va renunciar a competir perquè considerava inadequat mantenir el torneig en aquestes circumstàncies. Gràcies a la seva renúncia va entrar el primer reserva, el francès Maxime Vachier-Lagrave, que és el líder.

Els dos contendents xinesos, Dirg Liren i Wang Hao, i el nord-americà Fabiano Caruana, favorit sobre el paper, van patir diverses vicissituds per arribar a Iekaterinburg.

Ding va haver de sotmetre’s a una quarantena, ja a Rússia, acompanyat de la seva cohort de familiars i preparadors. Wang es va lliurar perquè arribava des del Japó, tot i que també es va declarar contrari que es disputés el torneig, i Caruana va haver d’improvisar enllaços per escapolir-se de les restriccions al trànsit aeri decretades pel Govern dels  Estats Units.

El rus Ian Nepomniatxtxi i el xinès Dirg Liren. / LENNART OoTES (eFe)

Ambient hostil

El torneig es va posar en marxa, però aviat el rus Aleksandr Gristxuk va reclamar públicament la suspensió. Després de la seva partida de la cinquena ronda, en què va fer taules amb Ding Liren, va dir: «L’ambient és molt hostil. Per a mi és molt difícil, no vull jugar, no vull ser aquí».

Notícies relacionades

Tot i que no figurés entre els vuit participants, el rus Vladimir Kramnik, excampió mundial, va renunciar a exercir de comentarista del torneig per considerar que no s’havia de disputar. Quan la millor carta russa en el torneig, Ian Nepomniatxttxi, va afirmar, justament després de liquidar Ding Liren en la sisena ronda, que no es trobava bé, els rumors sobre una possible suspensió es van disparar.

Nepo, que tossia sovint durant la roda de premsa, va reconèixer que no estava en el seu millor moment. «No em sento OK. En realitat avui buscava unes taules ràpides. He passat dos test (de coronavirus) i tots dos han donat negatiu, però l’ambient en el seu conjunt no convida a sentir-se saludable», va comentar. El seu rendiment va descendir bruscament aquest dimecres al caure derrotat davant de Vachier-Lagrave, cedint-li el lideratge.