competició aturada

Les quatre opcions de la Lliga italiana

Acabar el campionat ajornant l'Eurocopa, proclamar la Juventus campiona, suspendre la competició i realitzar 'play off'

zentauroepp52699229 topshot   juventus  portuguese forward cristiano ronaldo run200309220557

zentauroepp52699229 topshot juventus portuguese forward cristiano ronaldo run200309220557 / VINCENZO PINTO

2
Es llegeix en minuts

La suspensió fins a almenys el 3 d’abril de la Serie A italiana a causa de l’emergència pel coronavirus ha sumit en un mar de dubtes el desenvolupament del torneig, per al qual la Federació de Futbol italiana (FIGC) estudia quatre opcions. Acabar el torneig, fins al juny amb ajornament de l’Eurocopa; «congelar» la classificació actual i establir un campió, els classificats a Europa i els descensos; coronar el guanyador mitjançant unes inèdites eliminatòries a l’estil ‘playoff’, o abandonar definitivament el campionat són les quatre opcions que maneja la FIGC.

1. Acabar la Sèrie A al juny, amb ajornament de l’Eurocopa.

És la solució favorita per al president de la FIGC, Gabriele Gravina, ja que evitaria un mal econòmic de més de mil milions d’euros entre diners perduts en drets televisius, patrocinadors i taquilles, i donaria més regularitat al torneig, en la mesura possible considerant la llarga interrupció per l’emergència. Per fer-ho, la FIGC està disposada a organitzar partits el mes de juny i acabar el torneig abans del dia 30 per evitar problemes burocràtics amb el venciment dels contractes de futbolistes i directius. L’obstacle és en aquest moment l’Eurocopa, prevista del 12 de juny al 12 de juliol, que impediria prolongar els tornejos de lliga.

2. ‘Congelar’ les posicions actuals.

Si no és possible organitzar les 38 jornades del campionat de lliga, la FIGC va admetre la possibilitat de coronar el campió, elegir els equips classificats per a la Lliga de Campions i la Lliga Europa i els que descendiran a la Sèrie B (Segona Divisió) d’acord amb l’actual classificació. En aquest moment, amb 26 jornades disputades, la Juventus de Torí seria campiona d’Itàlia i classificada per a la Lliga de Campions al costat de la Lazio, Inter de Milà i Atalanta; la Roma i el Nàpols entrarien a la Lliga Europa mentre que descendirien Brescia, Spal de Ferrara i Lecce. És una opció que, evidentment, generaria polèmiques ja que no tots els equips s’haurien enfrontat a tots els rivals per aconseguir els seus respectius objectius.

3. Abandonar el torneig.

Es l’eventualitat que la FIGC i els clubs més volen evitar. Anul·lar el torneig causaria més de mil milions d’euros de pèrdues en aquesta temporada, considerats els drets televisius, els patrocinadors i les taquilles, i podria tenir un efecte negatiu en la venda del producte futbol per als pròxims anys. Amb una crisi d’aquest tipus, de fet, seria més complicat per a la Lliga de la Sèrie A vendre els drets televisius per quantitats que superen els 1.400 milions d’euros, com va ocórrer l’últim any. A més, s’obriria un enorme problema referit al descens a la Sèrie B i l’ascens a la Sèrie A, amb clubs com el Benevento, que domina la Segona Divisió, que podria veure’s negada la participació en la màxima divisió que estava conquerint al camp.

Notícies relacionades

4. Eliminatòries d’ascens i descens.

Es una solució inèdita promoguda recentment pel president de la FIGC Gravina, que va destacar que, en cas d’haver de reduir la durada de la Sèrie A, unes eliminatòries d’ascens i descens garantirien un notable interès esportiu i mediàtic. Faltaria per establir quins clubs hi podran participar, amb la idea de realitzar una eliminatòria entre els primers quatre de la taula (Juventus, Lazio, Inter i Atalanta) per entregar l’Scudetto, o la menys probable opció d’estendre-la als primers vuit de la classificació.