EL RIVAL BLAUGRANA

La Reial Societat: els pilars de l'èxit

L'equip basc arriba al Camp Nou al sisè lloc de la Lliga, a tocar de la Champions i en una final de Copa 32 anys després

rpaniagua52643738 file photo  soccer football   copa del rey   semi final   se200306164642

rpaniagua52643738 file photo soccer football copa del rey semi final se200306164642 / Vincent West

3
Es llegeix en minuts
Igor Santamaría

Sisè classificat a la Lliga, a tocar de la Champions, i 32 anys després amb el bitllet per a la final de Copa del 18 d’abril, on l’espera el seu acèrrim rival, l’Athletic, en un derbi basc d’alt voltatge. Així arriba al Camp Nou la Reial Societat, l’equip revelació del curs pel seu futbol vistós, mentalitat atacant i ordre defensiu. Des del seu apoteòsic 3-4 coper en el Bernabéu, sis partits, sis triomfs. Aquí presentem els pilars del seu èxit: 

Imanol Alguacil

La seva tremenda ambició, el seu missatge clar i concís, ha arribat de tal manera al vestuari de la Reial que l’equip funciona a l’uníson. Amb Lliga inclosa, els números del tècnic d’Orio són espectaculars en aquesta temporada: de 32 partits dirigits, ha vençut en 20, n’ha empatat 4 i ha caigut en 8. L’actual és la primera campanya que Imanol dirigeix des de l’estiu, després que en la 2017-18 va substituir  Eusebio Sacristán, a nou jornades del final, i que en la passada rellevés per Nadal Asier Garitano.

Alguacil, l’arquitecte de l’èxit de la Reial

Alex Remiro

Era l’hereu de Kepa Arrizabalaga a l’Athletic quan aquest va marxar al Chelsea i va acabar a la grada per desavinences en la renovació fins que es va decantar per creuar l’autovia. El porter navarrès, que va desplaçar el veterà Miguel Ángel Moyá, afirma que per les seves característiques li va millor el joc de la Reial, i això que confessa que el futbol, més enllà del que li toca, «no m’agrada». «No veig ni els partits de Champions», admet.

Robin Le Normand

«El millor encara ha d’arribar», afirma Le Normand. Pocs esperaven fa quatre anys, quan va ingressar a Zubieta, que aquest corpulent central es convertiria en el pilar de la rereguarda. Imanol Alguacil, el míster, ha sigut el seu gran mentor tot i que va ser Asier Garitano qui el va fer debutar. Va començar amb l’etiqueta de suplent a l’ombra de Llorente Elustondo, però amb discreció ha trencat motllos i les expectatives dels ariets rivals. Només hi ha tres derrotes en 23 partits amb el bretó. Davant de Llevant, Betis i Leganés.

Mikel Merino

El centrecampista, amb bon toc, és un exemple del tradicional coratge navarrès i peça clau en la Reial. En un equip en què el bon tracte a la pilota està en el catecisme que imparteix Alguacil, el 8 esquerrà, a més dels seus dots tècnics, allotja un caràcter voluntariós que engrandeix les seves habilitats. La pilota que després passa per Odegaard Oyarzabal sol passar abans el filtre de Merino, que manté l’equilibri en el migcamp sense objeccions per acostar-se a l’àrea. Va ser reclutat de les files del Newcastle després del seu prometedor començament, molt jove, a les files de l’Osasuna, de la mà de Jan Urban. La seva progressió es va tallar, no obstant això, després del seu fitxatge pel Borussia Dortmund de Thomas Tuchel.

Odegaard i el suec Isak celebren un gol a la Copa

Martin Odegaard

Cedit al conjunt basc pel Reial Madrid, que anhela la seva tornada si Modric se’n va; el crac noruec, de 22 anys i a qui en les seves poques estones lliures li agrada tocar el piano, està sent un dels músics de l’orquestra d’Imanol. El mitjapunta passa per un pic de forma deliciós. Les seves estadístiques en aquesta campanya espanten, sobretot la de 2,4 passades clau per partit (Messi en proporciona 2,5). Baixa a buscar la pilota, es desmarca a l’esquena rival, mou i organitza el joc a tot arreu i té una esquerrana que meravella.

Mikel Oyarzabal

Notícies relacionades

Malgrat els seus 22 anys, el capità ‘txuri-urdin’ atresora una confiança en si mateix i una fredor impròpies. Quan Xabi Prieto es va retirar, no només va deixar al d’Eibar l’honor de lluir el 10, sinó també la seva sang freda a l’hora de xutar els penals. El seu predecessor només va fallar una dels 21 penes màximes que va llançar al llarg de la seva carrera. El seu hereu no n’ha errat cap dels 10 en la seva encara curta etapa com a professional, inclosos els dos en les semifinals de Copa.

Oyarzabal, capità i estrella del bloc donostiarra

Alexander Isak

Amb la Copa i el duel del Bernabéu, va irrompre el suec d’origen eritreu, que va començar a deixar-se veure amb gols i a aprofitar el que podria haver estat un gran problema, l’intent fallit de Willian José d’anar-se’n a la Premier. Isak va assumir la titularitat amb partits i accions espectaculars que l’han convertit en un nou ídol d’una afició realista.