el problema del coronavirus

El COI no es planteja traslladar els Jocs de Tòquio

L'organisme assegura que la majoria d'estrelles xineses estan entrenant fora del seu país

jjoo

jjoo / KAZUHIRO NOGI (AFP)

2
Es llegeix en minuts

El Comitè Olímpic Internacional (COI) no preveu traslladar els Jocs de Tòquio 2020 ni altres «plans de contingència» a causa del brot del coronavirus, segons va dir aquest divendres el president de la comissió coordinadora per als Jocs Olímpics d’aquest organisme, John Coates.

«No hi ha motius per tenir plans de contingència ni per platenjar-se el trasllat dels Jocs», va dir aquest divendres Coates en una roda de premsa celebrada a la capital nipona al final d’una reunió del comitè de coordinació del COI amb els organitzadors de Tòquio 2020.

Coates va voler descartar categòricament que s’hagi posat sobre la taula qualsevol canvi en el programa dels Jocs que acollirà la capital nipona en menys de sis mesos, al ser preguntat per aquesta possibilitat arran de brot del COVID-19 a la Xina, que també s’ha estès al Japó i ja ha deixat un mort en aquest país. «Continuem treballant estretament amb l’Organització Mundial de la Salut (OMS), i continuem analitzant la situació dels atletes xinesos que hagin de viatjar a competicions classificatòries per a Tòquio 2020», va dir Coates.

La malaltia, a debat

El brot del nou coronavirus va ser un dels punts centrals tractats en la reunió de coordinació mantinguda a Tòquio entre els organitzadors nipons i el COI, segons Coates, que va recalcar la «plena confiança» del Comitè Olímpic Internacional en les autoritats japoneses a l’hora de bregar amb el brot.

«Totes les mesures preses per les autoritats competents estan sent apropiades per afrontar la situació i garantir que puguem tenir uns Jocs segurs per als atletes i el públic», va assenyalar Coates.

El representant del COI va admetre les dificultats que poden tenir els esportistes xinesos per participar en competicions internacionals en dates pròximes i en els mateixos Jocs de Tòquio, tot i que va afegir que molts atletes d’aquest país «estan a l’estranger entrenant per als Jocs Olímpics» i per tant no haurien de tenir problemes.

Públic de Hubei

Un cas diferent seria el d’atletes o de públic procedents de Hubei –la província xinesa epicentre del brot–, que podrien veure denegada la seva entrada al Japó, ja que les autoritats nipones actualment prohibeixen l’accés de ciutadans procedents d’aquesta zona o de viatgers que hagin passat per allà en les últimes dues setmanes. «Això és una qüestió de les autoritats nipones, i en qualsevol cas respectem les mesures de seguretat sanitària que cada país vulgui adoptar en aquest sentit», va afegir Coates.

Notícies relacionades

Les autoritats del Japó van confirmar aquest dijous la primera mort en territori nipó d’una persona encomanada del nou coronavirus, el d’una dona de 80 anys que vivia a Kanagawa (al sud de Tòquio).

Fins ara les autoritats nipones han notificat uns 250 casos de contagis del COVID-19, la majoria de les quals passatgers o tripulants d’un creuer que des de fa més d’una setmana està amarrat i en quarantena a prop del port de Yokohama, al sud de la capital.