31 maig 2020

Anar al contingut

ATLETISME

El joveníssim Duplantis bat el rècord del món de salt de perxa

L'atleta suec franqueja els 6,17 metres, un centímetre més que l'anterior plusmarca de Lavillenie

El joveníssim Duplantis bat el rècord del món de salt de perxa

TYTUS ZMIJEWSKI

El joveníssim suec Armand ‘Mondo’ Duplantis ha batut aquest dissabte a la reunió de Torun (Polònia), del circuit de pista coberta, el rècord del món de salt de perxa amb 6,17 metres, fet que el converteix en el nou rei de les altures. Duplantis va millorar en un centímetre l’anterior plusmarca universal que tenia el francès Renaud Lavillenie amb 6,16 des del 15 de febrer de 2014 a Donetsk (Ucraïna). 

L’atleta nascut fa 20 anys a Lafayette (Estats Units) ja va estar a punt d’aconseguir la plusmarca mundial dimarts passat a Düsseldorf (Alemanya), però va acabar per fer caure el llistó amb el colze dret quan el tenia superat. En aquesta ocasió no va fallar. Duplantis va començar el seu concurs en 5,52, es va quedar sol i va passar a la primera 5,72, 5,92 i 6,01. Va demanar de nou 6,17 per superar el registre de Lavillenie. No va poder en el seu primer intent, al fer caure el llistó amb les cuixes, però en el segon sí que va poder assolir la glòria.

El nou plusmarquista va embogir, com tot el que era al seu voltant i tot el públic. Ràpidament es va afanyar a acostar-se cap a la grada, va escalar fins allà i es va fondre en una emotiva abraçada amb la seva mare Helena. Als seus 20 anys i 90 dies es converteix en plusmarquista més jove del salt de perxa des de 1980 amb el francès Thierry Vigneron (5,75) i el segon suec després de Kjell Isaksson, que el va batre quatre vegades el 1972 (fins a 5,59).

Arran la seva joventut i la seva imparable progressió des que va començar a despuntar (el 2015 ja va guanyar l’or en el Mundial juvenil amb 5,30), l’atleta suec, subcampió mundial a Doha 2019 i campió europeu a Berlín 2018, sembla en condicions de convertir-se en el nou rei d’aquest concurs i de millorar el registre mundial.

Temes: Atletisme