Mor Romà Cuyàs, expresident del COE i pioner del somni olímpic de Barcelona-92

Comissari del projecte, vicepresident de la candidatura i membre organitzador dels Jocs de Barcelona, ha mort als 81 anys

zentauroepp5715702 dep roma cuyas191227183838

zentauroepp5715702 dep roma cuyas191227183838

2
Es llegeix en minuts
Efe / Barcelona

Romà Cuyàs i Sol, expresident del Comitè Olímpic Espanyol (COE) entre els anys 1983 i 84 i pioner del projecte dels Jocs de Barcelona de 1992, ha mort avui divendres a la capital catalana als 81 anys, segons ha confirmat en un comunicat la Federació Espanyola d’Atletisme, de la qual va ser vicepresident, i també el COE.

Vinculat al món de l’atletisme, es va iniciar al Club Natació de Barcelona en les disciplines de marxa atlètica i mig fons, i va ser president de la Catalana. Va fer el salt a l’Espanyola, tot i que el seu perfil va ser més conegut com a president del Consell Superior d’Esports als anys vuitanta, dècada en què també va presidir el COE.

Va estar vinculat al moviment olímpic de Barcelona-92, ocupant el càrrec de comissari del projecte, i posteriorment va exercir la vicepresidència primera de la candidatura barcelonina, en representació del Govern central. Posteriorment, va ser membre del comitè organitzador COOB’92.

Medalla al mèrit esportiu

Compta amb la medalla d’or al mèrit esportiu, concedida pel govern d’Espanya, i el collar de plata imposat pel Comitè Olímpic Internacional. El 2017 va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat.

En la nota remesa per l’Espanyola d’Atletisme, l’ens federatiu ressalta que l’atletisme espanyol i català «perd un gran directiu de l’esport en general i l’atletisme en particular». «La RFEA vol mostrar d’aquesta manera el seu condol i condolences a familiars i amics més pròxims», afegeix el comunicat.

El COE, per la seva banda, assenyala en un comunicat que el seu president, Alejandro Blanco, i totes les persones que componen la família olímpica espanyola s’uneixen al dolor de la seva família, dels seus pròxims i de tots els membres de l’atletisme espanyol».

Promotor cultural i editor

Romà Cuyàs també serà recordat pel seu vessant de promotor cultural i editor.

Va estar en la Direcció General de Promoció Cultural, del departament de Cultura de la Generalitat, entre 1996 i 1997, i va ser conseller delegat d’Edicions 62, a més de director de CEDRE Catalunya.

Notícies relacionades

El malaguanyat editor Josep Maria Castellet al seu llibre «Memòries poc formals d’un director literari» asseverava que va dirigir una editorial que «es convertiria de feble a fort, de petita a mitjana –gran en termes d’edicions catalanes– d’espantadissa a ambiciosa».

Va ser, així mateix, fundador i primer president de l’Associació d’Editors en llengua catalana i vocal, tresorer i vicepresident del Gremi d’Editors de Catalunya (1971-1982).