ESPANYOL-OSASUNA (2-4)

Un Espanyol sense pols toca fons i desferma la ira de la grada

«Directiva dimissió», crida l'afició periquita després de la victòria d'Osasuna, remuntant i acabant amb 10

zentauroepp51167405 graf854  cornell  de llobregat  barcelona   01 12 2019   el 191201170509

zentauroepp51167405 graf854 cornell de llobregat barcelona 01 12 2019 el 191201170509 / Alberto Estevez

5
José María Expósito

Els crits de «directiva dimissió» han retronat a un RCDE Stadium gairebé buit en els últims minuts d’un partit que l’Espanyol s’ha deixat remuntar per l’Osasuna (2-4) en un lamentable inici de segona part. Ni jugant mitja hora contra 10 han sigut capaços els blanc-i-blaus d’evitar una altra vergonyosa derrota a casa. Que la salvació estigui a només cinc punts és la millor notícia per a l’equip blanc-i-blau, que la setmana que ve visita el Bernabéu. Aquest Espanyol no té pols.

Tampoc els futbolistes s’han lliurat d’escoltar càntics com «jugadors mercenaris» i «aquesta samarreta no la mereixeu» després de deixar escapar un resultat favorable des que als 20 minuts Marc Roca va avançar als locals de penal. L’Espanyol va sortir adormit dels vestidors i en tres minuts nefastos va encaixar dos gols, un d’ells en un lamentable error de Bernardo. L’expulsió de Roncaglia no va evitar que els navarresos fossin els que més s’acostessin al gol, que van obtenir per partida doble al tram final. Calleri, de xilena, va firmar el 2-4 definitiu en l’afegit, al qual l’afició va respondre amb una eixordadora xiulada.

Sense sorpreses a l’onze de Machín, més enllà de la suplència de Calleri, que aspirava a la titularitat després de disputar uns minuts dijous a Budapest, l’Espanyol va semblar sortir al camp amb un primer objectiu ben definit: no encaixar en els primers minuts. Ho va aconseguir, a costa de renunciar a qualsevol alegria ofensiva durant el primer quart d’hora i malgrat l’ensurt del gol del Chimy Ávila, el Kun Agüero navarrès, que va rematar a gol sense voler una pilota que abans va rebotar en Bernardo. El davanter estava en posició de fora de joc (m. 5).

L’Espanyol es va passar 15 minuts sense pràcticament olorar la pilota, tot i que Juan Pérez va ficar els blanc-i-blaus al partit. El porter d’Osasuna, que va debutar a la Lliga al ressentir-se Sergio Herrera en l’escalfament d’unes molèsties musculars, va fer un mal rebuig davant la pressió de Campuzano que va acabar en res, però va delatar els nervis del porter novell.

Marc Roca, ‘pitxitxi’ de penal

El primer xut entre pals de l’Espanyol va arribar en una centrada de Pedrosa que va rematar de cap Wu Lei aparentment a les mans del porter. Ningú va protestar res, però el VAR va avisar Melero López que la pilota va tocar el braç de Roncaglia. Marc Roca va anotar el penal i es va convertir en ‘pitxitxi’ del seu equip en solitari, amb dos gols, tots dos des dels 11 metres (m. 20).

La situació era nova per als blanc-i-blaus: el rival no s’havia avançat, per primera vegada en aquesta Lliga lluïa un gol al seu marcador a la primera mitja hora i els centrals no havien comès cap error com una casa. Llàstima que tot canviés a la segona meitat. Cornellà va corejar el nom de Diego López després d’una gran parada a un cacau del Chimy Ávila i l’ensurt va semblar decidir l’Espanyol a intentar adormir el partit fins al descans, tot i que en els minuts finals els dos van poder marcar. Wu Lei, al contraatac, va guanyar la línia de fons i va centrar per a l’arribada de Pedrosa, que en carrera va va rematar de cap alt quan entre pals només hi era un defensa (m. 42). Un minut després, Roberto Torres va xutar per segona vegada sense oposició des de la frontal i entre Diego López i el travesser van evitar el que havia de ser un golàs (m. 43).

L’Espanyol no va entendre l’avís i va sortir adormit a la segona meitat. En la primera jugada, Estupiñán, potser el millor lateral esquerrà de la Lliga en el que va de temporada, va posar una centrada temperada per a l’arribada de Rubén García, ‘pitxitxi’ osasunista, que va guanyar sense problemes en el salt a Pedrosa i va rematar de cap a la xarxa (m. 46). Encara estava l’estadi encaixant el cop quan Bernardo va regalar l’1-2 a Ávila. El central colombià va cedir enrere a Diego López massa fluix i sense detectar la presència del davanter, que va consumar la remuntada en tres minuts (m. 49).

Expulsat Roncaglia

L’equip de Machín va malgastar el resultat a favor i l’empenta de la grada després de l’1-0. Va apostar per conservar i en un tres i no res es va trobar amb una situació totalment inversa. L’expulsió de Roncaglia, que va veure la segona groga, va donar un halo d’esperança, i l’Espanyol va tenir uns minuts, coincidint amb l’entrada de Calleri, en els quals va assetjar l’àrea navarresa. Una gran parada del fins aleshores desastrós Juan Pérez va acabar amb la fe periquita. La grada es posava nerviosa, els jugadors discutien entre si i Machín es va veure obligat a renunciar als tres centrals.

Amb Darder, Melendo, Wu Lei, Campuzano i Calleri sobre la gespa, l’Osasuna, malgrat jugar amb un menys, atacava amb més vigor que els locals, cosa que lògicament enutjava el respectable. Ávila no va marcar l’1-3 perquè David López es va llançar a terra providencialment (m. 70), però Moncayola sí que va aprofitar un regal de Darder per sentenciar (m. 84), i Torres va posar la punta després d’un penal comès sobre Ávila (m. 92). Calleri, de xilena, es va estrenar com a golejador en l’última jornada del partit, en el que potser hagi sigut el gol més trist de la seva carrera, d’acord amb el volum de la bronca que va desencadenar.

Espanyol, 2 – Osasuna, 4

Espanyol: Diego López; David López, Bernardo, Calero; Pipa, Víctor Sánchez, Marc Roca, Pedrosa; Wu Lei, Darder; Campuzano.

Tècnic: Pablo Machín.

Canvis: Calleri per Víctor Sánchez (m. 54); Melendo per Calero (m. 63). Piatti per Pedrosa (m. 68).

Osasuna: Juan Pérez; Nacho Vidal, David García, Roncaglia, Estupiñán; Roberto Torres, Brasanac, Oier, Rubén García; Chimy Ávila, Adrián.

Tècnic: Jagoba Arrasate

Canvis: Navas per Adrián (m. 55); Moncayola per Nacho Vidal (m. 59).

Gols: 1-0, Marc Roca, de penal per mans de Roncaglia (m. 20); 1-1, Rubén García, de cap (m. 46); 1-2, Ávila, després d’un regal de Bernardo (m. 49); 1-3, Moncayola, després d’un error de Darder (m. 84); 1-4, Torres, de penal (m. 92). 2-4, Calleri, de xilena (m. 93).

Àrbitre: Melero López, andalús.

Targetes grogues: Roncaglia (m. 19 i 52), Víctor Sánchez (m. 23), Rubén García (m. 80). Vermella: Roncaglia (m. 52).

Camp: RCDE Stadium (21.238 espectadores).

Incidències: Marcel Granollers, recent guanyador de la Copa Davis, va fer la sacada d’honor.