el negoci del futbol

Supercopa: Barça-Atlètic i València-Madrid, a l'Aràbia Saudita

A la final de la Supercopa es donarà un possible clàssic i es jugarà amb presència de dones a l'estadi

GRAF7238. LAS ROZAS (MADRID), 11/11/2019.- (izda a dcha) Los jugadores de la selección española de fútbol, Sergio Ramos, José Luis Gayá, Sergio Busquets y Saul Ñíguez, tras el sorteo de los emparejamientos de la Supercopa de España que se jugará en la ciudad saudí de Yeda. EFE/Kiko Huesca

GRAF7238. LAS ROZAS (MADRID), 11/11/2019.- (izda a dcha) Los jugadores de la selección española de fútbol, Sergio Ramos, José Luis Gayá, Sergio Busquets y Saul Ñíguez, tras el sorteo de los emparejamientos de la Supercopa de España que se jugará en la ciudad saudí de Yeda. EFE/Kiko Huesca / Kiko Huesca (EFE)

3
Es llegeix en minuts
Alejandro García
Alejandro García

Periodista

ver +

València CF-Reial Madrid serà la primera semifinal de la Supercopa, el 8 de gener; i el FC Barcelona-Atlètic de Madrid jugaran, el dia 9 de gener, la segona semifinal.

El sorteig s’ha celebrat aquest dilluns a la Ciuda del Futbol de Las Rozas, amb els internacionals Ramos (Reial Madrid), Busquets (Barcelona), Saúl (Atlètic) i Gayà (València) com a encarregats d’extreure les boles. També hi van acudir els representants institucionals de cada participant: Guillermo Amor, Enrique Cerezo, Anil Murthy i Butragueño, asseguts junts a primera fila, al costat de Luis Rubiales, president de la RFEF

L’estadi Rei Abdul·là de Jiddah a l’Aràbia Saudita serà l’escenari de la Supercopa d’Espanya 2020, la primera que es jugarà al gener amb format de final a quatre, i les dones podran accedir als partits lliurement i sense restriccions, de manera que no hi haurà zones limitades per a elles.

«La UEFA va insistir que si es jugava en un país amb limitacions s’utilitzés el futbol com a integració. Des de l’Aràbia Saudita se’ns dona la possibilitat de participar en una transformació social», van precisar fonts federatives que van insistir en l’acord tancat també amb la Federació de l’Aràbia per supervisar la posada en marxa d’una competició íntegrament femenina» en aquest país, seu fa un any de la Supercopa d’Itàlia, d’altres d’amistosos de futbol i de competicions d’altres esports com ara el tennis i el Ral·li Dakar.

Fonts de la Federació Espanyola de Futbol (RFEF) van confirmar l’elecció de Jiddah, abans de la celebració del sorteig de la competició, que es jugarà entre el dimecres 8 i el diumenge 12 de gener, perquè suposa una forta oferta econòmica i també una oportunitat d’utilitzar el futbol «com a efecte de canvi».

La Supercopa és l’única competició espanyola que es pot disputar fora del país, d’acord amb les directrius de la FIFA, i la RFEF ja va aprovar modificar-ne el format i que es jugués a l’estranger.

Barça, Atlètic, València i Madrid

El Barcelona i l’Atlètic de Madrid hi participaran per ser els dos primers classificats de la Lliga 2018-19, el València, com a campió de la Copa del Rei, i el Reial Madrid per ser el semifinalista de Copa amb millor historial, al ser el conjunt blaugrana l’actual subcampió del torneig.

«Era una competició obsoleta, generava pèrdues i s’havia convertit en un problema. Era això o que desaparegués», van afirmar les mateixes fonts per defensar els canvis.

Aquesta decisió «meditada» implica un acord per tres temporades amb la Federació de l’Aràbia Saudita, que serà beneficiós tant per als clubs participants com per a la resta del futbol no professional, ja que el que la RFEF ingressi es destinarà a aquests estaments.

120 milions d’euros en tres anys

Sense facilitar les xifres concretes, per l’acord de confidencialitat entre l’organisme espanyol i la Federació de l’Aràbia, el trasllat de la Supercopa a Jiddah pot reportar uns 120 milions d’euros en tres anys al futbol espanyol. La meitat per a la RFEF i l’altra meitat per als clubs, tot i que les xifres es faran segons un rànquing elaborat per mèrits esportius històrics en competicions nacionals i continentals.

La diferència horària –dues hores–, la durada del viatge que hauran de fer els equips i també el seu públic i el fet que tots hagin jugat a l’Aràbia han sigut dos factors més que han pesat en l’elecció de l’estadi de Jiddah.

El recinte té capacitat per a 62.000 espectadors, la previsió és que la temperatura en aquestes dates sigui d’uns 20 o 22 graus i la RFEF ha demanat «condicions de Lliga de Campions» per a l’estada i entrenaments dels equips, a més d’esperar bona afluència de públic.

Espanya opta al Mundial 2030

Notícies relacionades

Sobrepassar les fronteres nacionals, en un moment en què el futbol espanyol optarà a organitzar el Mundial de l2030, ha sigut un altre argument de pes per portar la Supercopa a l’Aràbia, decisió queno va contra les recomanacions de la FIFA i la UEFA.

«La UEFA va insistir que si es jugava en un país amb limitacions s’utilitzés el futbol com a integració. Des de l’Aràbia Saudita se’ns dona la possibilitat de participar en una transformació social», van precisar fonts federatives, que van insistir en l’acord tancat també amb la Federació de l’Aràbia per supervisar la posada en marxa d’una competició íntegrament femenina» en aquest país, seu fa un any de la Supercopa d’Itàlia, d’altres d’amistosos de futbol i de competicions d’altres esports com ara el tennis i el Ral·li Dakar.