Copa Amèrica

El Perú va golejar Xile i tornarà a jugar una de final de Copa Amèrica després de 44 anys

Contra tot pronòstic, l'equip de Ricardo Gareca es va convertir en un guanyador inapel·lable

L'Argentina va reclamar l'arbitratge del partit contra el Brasil que la va apartar de la final

Soccer Football - Copa America Brazil 2019 - Semi Final - Chile v Peru - Arena do Gremio  Porto Alegre  Brazil - July 3  2019   Peru s Paolo Guerrero celebrates scoring their third goal              REUTERS Henry Romero

Soccer Football - Copa America Brazil 2019 - Semi Final - Chile v Peru - Arena do Gremio Porto Alegre Brazil - July 3 2019 Peru s Paolo Guerrero celebrates scoring their third goal REUTERS Henry Romero / HENRY ROMERO (REUTERS)

4
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

A la Copa Amèrica pot passar tot, fins i tot el que contravé els pronòstics i s’instal·la com a sentit comú. Així ho va demostrar la golejada peruana davant del favorit, Xile, en la semifinal pendent. El 3-0 li va donar el passaport al Maracanà, on diumenge tornarà a trobar-se amb el Brasil, que en la primera ronda del certamen li va clavar cinc gols. "Això no és un somni, és una realitat, ningú donava un peso per nosaltres", va cridar desaforada una comentarista esportiva de la televisió peruana quan faltaven segons perquè el seleccionat que dirigeix l’argentí Ricardo Gareca entrés en la història del futbol peruà. "La nit perfecta", va dir ‘El Comercio de Lima’. Pocs dies enrere, Gareca era assenyalat com el responsable de la pallissa brasilera. La seva revenja no es va trigar a arribar i ha tornat a ser considerat una mena d’heroi nacional.

El Xile d’Arturo Vidal i Alexis Sánchez no va estar mai a l’altura de les circumstàncies en la hivernal Porto Alegre. La il·lusió de protagonitzar una tercera final consecutiva de la Copa Amèrica es va ensorrar als 21 minuts de la primera part quan el cop creuat amb l’esquerra d’Edison Flores va deixar sense resposta el porter Gabriel Arias. Sobre la seves espatlles recauria minuts més tard la responsabilitat que el Perú augmentés les diferències. Als 38 minuts, Arias va sortir malament i va deixar la porteria sense custòdia. Yoshimar Yotún va definir amb mestria. El miracle més impensat s’estava convertint en realitat.

Els vermells es van mostrar irreconeixibles i els va costar reaccionar davant l’adversitat. I quan van arribar amb perill es van trobar amb un Pedro Gallese imbatible. L’actuació del porter peruà explica en bona mesura el resultat final. Va parar gols a Fuenzalida, Beausejour, Vidal i Alexis, successivament, quan els seus companys van perdre el control de la situació al camp.

Però faltava més. La festa peruana va ser incompleta fins que Paolo Guerrero va tornar a batre Arias cap al final i, immediatament, Gallese li va aturar un penal a Vargas. La proesa va ser celebrada a tot el país. Feia 44 anys que el seleccionat no arribava a la instància final.

"Em sento molt orgullós dels meus companys. Aquest equip quan s’ho proposa, quan es concentra, quan vol alguna cosa ho aconsegueix. Estem molt feliços pel rendiment", va dir Guerrero després que tot va acabar millor del que s’havien imaginat. "Un clàssic sempre és dur, disputat. Però els vam guanyar molt bé des que va començar", va afegir.

"El Perú mai va ser superior a nosaltres, només va aprofitar millor les seves ocasions", va dir Vidal, que va acabar lesionat. "Em vaig destruir el turmell. Em fa molt mal, però són coses que passen. Estic trist pel grup, però continuem més units que mai". El jugador del Barcelona va expressar poc entusiasme pel partit de dissabte davant de l’Argentina pel tercer lloc. "No té cap importància, és per complir només. Ara a intentar descansar i recuperar-me".

LA PROTESTA ARGENTINA

Gairebé a la mateixa hora que el Perú-Xile, l’Associació del Futbol Argentí (AFA) va fer un fort reclam davant la Federació Sud-Americana (Conmebol) per l’arbitratge que segons el seu criteri va incidir en el resultat que va deixar al seu seleccionat fora de la carrera per la Copa. El 2-0 ha sigut per a l’AFA enganyós perquè el jutge equatorià Roddy Zambrano va passar per alt dos penals comesos per Dani Alves i Arthur contra Agüero i Otamendi.

Per a l’AFA hi va haver "una manifesta incapacitat per exercir el càrrec o bé un acció dolosa tendent a direccionar el resultat dels partits". L’actuació de Zambrano i l’absència del VAR al llarg de tot el partit "imposa l’obligació irrevocable de dubtar sobre l’existència d’imparcialitat". La federació argentina li ha exigit a Wilson Seneme, el responsable dels arbitratges de la Conmebol, que "doni una explicació fundada sobre les diferents circumstàncies esdevingudes entorn del partit entre l’Argentina i el Brasil, que si n resulta satisfactòria haurà de tenir com a conseqüència el seu cessament del càrrec".

Notícies relacionades

L’AFA es va emparar amb la protesta del capità del seleccionat, Leo Messi, per a qui el VAR s’ha utilitzat al llarg de la Copa "per a qüestions menors que van definir partits i fins i tot, malgrat la seva prohibició, es va utilitzar el VAR per determinar una amonestació". No obstant, en el xoc sud-americà per excel·lència,  Zambrano "va evitar utilitzar el VAR en, almenys, dues jugades concretes que clarament van influir en resultat final del partit".

Al seu torn, l’AFA va criticar les manifestacions fetes durant el partit pel president brasiler, Jair Bolsonaro, present que era a l’estadi. "Els principis de l’AFA i la Conmebol de no ingerència, i la prohibició que regeix per a tots els seus membres de fer manifestacions polítiques en un esdeveniment esportiu. No s’ha d’oblidar que s’han sancionat jugadors per haver exterioritzat pertinences polítiques durant partits de futbol".