CORRUPCIÓ EN EL FUTBOL

Raúl Bravo: «Soc el 'Rei del Barro'"

La policia té proves que l'exjugador del Reial Madrid anava a fer un pagament de 60.000 euros per la manipulació del Valladolid - València

La trama va acordar pagar "més de 100.000 euros" per manipular el partit de Primera Divisió, però no va arribar a fer-ho

zentauroepp48696916 deportes aranda190619172809

zentauroepp48696916 deportes aranda190619172809

3
Es llegeix en minuts
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +
Vanesa Lozano
Vanesa Lozano

Redactora

Especialista en Sucesos

ver +

El ‘Rei del Barro’. Així es feia dir Raúl Bravo, exfutbolista del Reial Madrid i la selecció espanyola i acusat de liderar una organització dedicada a la manipulació de partits. Bravo, que està en llibertat sota fiança de 100.000 euros, manejava un telèfon mòbil "negre" o encriptat, segons el sumari de l’operació Oikos, per realitzar "les comunicacions que no vol que siguin interceptades". Es diu a si mateix el ‘Rei del Barro’, segons un informe de la Policia Nacional a què ha tingut accés aquest diari, un àlies que "fa referència clara al fet que realitza negocis il·lícits".

En aquest sentit, el sumari del ‘cas Oikos’ de corrupció en el futbol inclou una conversa telefònica entre Raúl Bravo i un home desconegut. L’exdefensa del Reial Madrid li assegura que es traurà el carnet de moto i també el d’entrenador de futbol. El seu amic li adverteix llavors: "A veure si t’ensorraràs de tant estudiar". Tots dos riuen i Bravo conclou: "A veure si deixo de ser el déu del fang".

Les investigacions de la Policia Nacional conclouen que Bravo era el "cervell" i el també exfutbolista del planter del Reial Madrid Carlos Aranda era "el múscul" en la trama de manipulació de partits i apostes. Després d’haver aconseguit manipular el partit Osca - Nàstic de Tarragona de finals de la temporada 2017-2018 a Segona Divisió, la trama, segons sembla, va fer el mateix amb el Valladolid - València d’aquest any a Primera. 

Seguint ‘el Orejón’

Els investigadors van seguir durant mesos els passos de Raúl Bravo, conegut pels seus com ‘el Orejón’, i van comprovar que s’havia reunit a Valladolid amb el capità de l’equip val·lisoletà, Borja Fernández. La policia creu que fins a set futbolistes de l’equip local van participar en la manipulació. El partit, celebrat el 18 de maig, va acabar amb la victòria del València per 0-2. Aranda, Bravo i els seus havien apostat a la victòria visitant ja en el primer temps i al final del partit.

Fonts de la investigació van confirmar a EL PERIÓDICO que el dijous següent al partit Raúl Bravo tenia previst desplaçar-se a Valladolid per efectuar un pagament d’entre "50 i 60.000 euros" a diversos jugadors per haver participat en la manipulació. La policia va muntar un dispositiu de vigilància i va seguir els passos de Bravo. Finalment, l’exfutbolista no va anar a Valladolid, tot i que tampoc es va presentar a l’examen per treure’s el títol d’entrenador de futbol que tenia convocat a Madrid.

Esperant el grec

"No tenien liquiditat perquè van ser avariciosos i van apostar en combinada els resultats del Valladolid - València i el Getafe - Vila-real", expliquen fonts del cas. El Vila-real finalment va empatar el partit i va espatllar el negoci per a la banda de Bravo i Aranda. Així que Bravo no tenia els diners en metàl·lic i va haver d’esperar l’arribada a Madrid d’un ciutadà grec enviat pel seu soci.

El 28 de maig, la policia deté Raúl Bravo a l’hotel Only You de Madrid. La seva dona truca per telèfon al seu fill, que és a la casa familiar. Els agents veuen llavors com un home surt del domicili, al carrer Orense, amb una motxilla negra i entra en un hotel pròxim. Es tracta d’un ciutadà grec, Dimitrios Sioungaris, que diu ser un aturat. Els entrega la motxilla. Dins hi ha 54.800 euros. Els investigadors creuen que eren els diners per pagar un termini de la manipulació del partit Valladolid - València. La seva hipòtesi és que diversos futbolistes del Valladolid es van vendre per entre “100.000 i 200.000 euros", afirmen.

"Extorsió" a un jugador del Leganés per 7.000 euros

Una altra de les converses telefòniques que consten en el sumari de l’operació Oikos va tenir lloc entre Carlos Aranda i el jugador del Leganés Recio. En aquesta conversa, segons la policia, Aranda i Bravo, la veu del qual se sent de fons, utilitzen Recio d’intermediari i "extorsionen" el futbolista uruguaià Diego Rolán perquè pagui un deute de 7.000 euros, suposadament procedent de la factura de la llum i de l’aigua. Rolán vivia de lloguer en un xalet propietat de Raúl Bravo. 

Notícies relacionades

El 9 de gener, la policia segueix Bravo i Aranda, que es reuneixen amb el futbolista a Madrid. En la conversa telefònica del dia anterior, Aranda diu: "Ha de pagar una cosa i s’està posant tonto... Digues-li: ‘Deixa’t de tonteries amb aquest, que al final tindràs problemes’".

Recio, company d’equip de Rolán, arriba a dir que "va aparèixer borratxo perdut" en un entrenament i que "és un uruguaià d’aquells que es veu amb diners i es torna... Té un Lamborghini, un Panamera...".   A finals de gener, Rolán va ser cedit del Leganés a l’Alabès, també de Primera Divisió.