PORTUGAL-1 HOLANDA-0

Portugal no deixa passar l'oportunitat a casa

Guedes firma el triomf a la Lliga de Nacions, el segon títol europeu consecutiu, a costa d'Holanda

jdomenech48565779 portugal players celebrate with their trophy after defeating190609231129

jdomenech48565779 portugal players celebrate with their trophy after defeating190609231129 / Armando Franca

2
Es llegeix en minuts
Joan Domènech

Es presentava una gran oportunitat de guanyar un títol a casa i no era pla malgastar-la. Portugal va deixar escaparl’Eurocopa del 2004 en l’anterior gran generació que va tenir, però aquesta vegada no va fallar. Un equip menys brillant, un equip d’autor a la figura de Cristiano Ronaldo, la brillantor del qual eclipsa altres grans jugadors. Un d’ells, Gonzalo Guedes, va tenir l’honor de firmar el triomf sobre Holanda i passar a la història com el golejador de la primera final de la Lliga de Nacions.

Holanda va tenir la pilota i Portugal va esperar a poder fer la urpada en un contraatac. El van muntar entre Guedes i Bernardo Silva, un altre gran futbolista sense llum en la selecció –no així al Manchester City– que van fer molt més que acompanyar la gran estrella. Igual que Eder fa dos anys, un suplent que va sortir per anotar el gol decisiu perquè Cristiano pogués aixecar el primer trofeu a París.

Guedes va doblegar la mà de Cillessen en un dur xut a la mitja hora, prou temps perquè Holanda pogués reaccionar. Massa encongida, el gol el va obligar a desemmandrir-se. Dotada d’una gran defensa, pena per un atac molt justet. A més, Portugal encara es va protegir més i va gestionar el tram final com saben fer-ho aquells equips que sobreviuen agafats al marcador.

Aquesta Holanda es permet poques alegries, escaldada pels disgustos històrics que s’ha emportat per arriscar més del que tocava. Va mesurar cada pas i cada passada amb deteniment, i mai va avançar, perquè sempre va donar temps a Portugal a endarrerir-se. La prudència del començament era compartida: uns no volien exposar-se a passades filtrades i els visitants pretenien evitar pèrdues que ocasionessin contraatacs.

Notícies relacionades

De Jong va tenir un indici del que li espera al Barça: un rival endarrerit que no deixa espais, formidablement ordenat al camp per Fernando Castro. Es va fer enrere per ajudar a treure la pilota els centrals i William Carvalho el va perseguir fins a la defensa. Holanda no va saber articular un recurs alternatiu, així que es va disposar a sumar el comptador de passades sense valor.

El nou fitxatge blaugrana i els altres van espavilar quan van veure el marcador en contra. Depay va rematar immediatament després del gol de Guedes, així que va fer la sensació que fins aleshores hi havia un punt d’indolència en els taronges. Hi va haver verticalitat i velocitat, una mica de frenesí i de grapa, però portat el duel a aquest terreny, Portugal tenia tots els trumfos. 

Portugal, 1 - Holanda, 0 

<strong>Portugal: </strong>Rui Patricio (7); Semedo (7), Fonte (7),  Dias (6), Raphäel (5); B. Fernandes (7), Danilo (5), W. Carvalho (5); B, Silva (7), Cristiano (6), Guedes (7).