Golden State iguala la final de l'NBA amb una soferta victòria davant dels Raptors

Un triple d'Iguolada en els últims segons dona la victòria als californians en el segon partit de la sèrie

Jun 2  2019  Toronto  Ontario  CAN  Toronto Raptors center Marc Gasol  33  collides with Raptors fan Nav Bhatia during the second quarter in game two of the 2019 NBA Finals at Scotiabank Arena  Mandatory Credit  Kyle Terada-USA TODAY Sports

Jun 2 2019 Toronto Ontario CAN Toronto Raptors center Marc Gasol 33 collides with Raptors fan Nav Bhatia during the second quarter in game two of the 2019 NBA Finals at Scotiabank Arena Mandatory Credit Kyle Terada-USA TODAY Sports / Kyle Terada (Kyle Terada-USA TODAY Sports)

3
Ricardo Mir de Francia

Els Golden State Warriors van haver de suar sang per empatar la final de l’NBA contra els Toronto Raptors en el segon partit disputat en terres canadenques. Els campions dels últims dos anys van fer valer un tercer quart prodigiós per recuperar el comandament del partit i posar terra pel mig quan semblava que el somni dels canadencs d’aconseguir per primera vegada l’anell començava a prendre cos. No va ser en cap cas un passeig. L’equip de Kawhi Leonard i Marc Gasol, que va ser més discret que dijous passat, mai es va descompondre. Té recursos, banqueta i una força mental de grafè. Va acariciar l’empat a segons del final fins que va aparèixer el veterà Iguolada per posar les coses al seu lloc. Al final, 104-109 i empat a un en la sèrie

La final es trasllada ara a terres californianes, on es jugaran els dos pròxims partits. El factor camp per als Warriors serà un bàlsam per compensar la mida de la seva infermeria. Tant  Kevon Looney com Klay Thompson van haver de retirar-se lesionats, el primer amb una contusió al pit i el segon amb una tendinitis a la cuixa. La sort és que sembla que Kevin Durant podria reaparèixer dimecres. Thompson havia sigut fins al seu contratemps fortuït a pocs minuts del final el gran anotador de l’equip d’Oakland amb 25 punts, dos més que Stephen Kurry, cinc rebots i cinc assistències. L’escorta va ser el millor dels visitants junt amb Draymond Green, que va estar a tot arreu i va saber apagar Pascal Siakiam, la figura més decisiva del primer enfrontament, per acabar amb 10 rebots, nou assistències i 19 punts.

“Ha sigut una gran victòria. Hem d’anar a casa, protegir el factor camp i veure què passa amb totes aquestes lesions”, va dir l’entrenador dels Warriors, Steve Kerr. “Estic molt orgullós del nostre equip i particularment de la nostra gent a la banqueta”.

L’Scotiabank Arena va tornar a ser una caldera per veure els seus fer història: per primera vegada, una bandera canadenca al pedestal més alt de l’NBA. Fora de l’estadi, al Parc Juràssic, hi havia tanta gent com a dins, unes 20.000 persones, que van seguir el partit a través de pantalles gegants. Els campions de la Conferència Est no han vingut a completar la foto. Es mengen la pista i defensen com gladiadors. Després d’un inici ple d’alternatives, amb Leonard novament en el paper d’estrella (34 punts, 14 rebots, tres assistències), van prendre el comandament en el segon quart per anar-se’n al descans amb cinc punts d’avantatge.

Un Kyle Lowry més encertat que dijous i el llampec Fred Vanvleet van suplir la falta d’encert de Siakam. Gasol no va acabar de trobar mai la precisió amb el canell i va tenir una nit complicada sota els cèrcols en el cos a cos amb DeMarcus Cousins, que va reaparèixer després de molt temps en el cinc inicial de Kerr. Va acabar sent el gran malson dels locals a la zona calenta, una dinàmica a què va contribuir després l’australià Andrew Bogut. Després del partit rodó de Gasol dijous, el seu equip el va trobar a faltar. Sis punts, sis rebots i dues assistències.

La clau del desenllaç va ser en el tercer quart. Amb uns Raptors negats en atac, els Warriors ho van posar tot, una medicina que ja van provar els Cavaliers de LeBron James a les quatre finals consecutives que van disputar contra els Warriors. (Tres les van guanyar els californians). Sortint del descans, els visitants van encadenar un parcial de 18-0 que va trencar la igualtat imperant fins aleshores per deixar mut el respectable.

El més preocupant per als Warriors és que els canadencs van saber recompondre’s quan tot convidava a estalviar forces i navegar sense espelmes fins a la botzina final. Van remar com piragüistes furiosos. Un triple de Danny Green els va deixar la victòria a tret quan faltaven tot just dues possessions, però llavors va arribar André, el gran Iguolada, i va trencar el cèrcol des dels set metres per deixar en taules la sèrie i aixecar el braç dels campions.