Els Raptors de Marc Gasol comencen guanyant la final de l'NBA

L'equip de Toronto s'imposa a casa als Golden State Warriors per 118-109 en el primer partit de la sèrie

48405806 60

48405806 60 / Frank Gunn (AP)

3
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia

Enorme partit delsToronto Raptors de Marc Gasol en el primer envit de la final de l’NBA. L’equip de Toronto es va imposar per 118-109 alsGolden State Warriors en una estrena trepidant que va dominar de principi a fi, malgrat que l’equip de Stephen Curry sempre li va està trepitjant els talons. Sòlids en defensa i explosius en la definició, els canadencs es van sobreposar a la pressió del debutant per agafar avantatge en la sèrie davant del millor equip dels últims temps, uns Warriors que juguen la seva cinquena final consecutiva. Els de San Francisco van trobar a faltar el lesionat Kevin Durant i van tenir a davant uns Raptors d’envergadura, liderats per Pascal Siakam i Gasol. El català va anotar 20 punts i va tancar la nit amb set rebots. 

Els Raptors són la Ventafocs d’aquesta final, el perfecte 'underdog’ cridat a morir a l’escorxador dels senyors de Califòrnia, d’acord amb les prediccions dels experts. En 24 anys d’història de la franquícia, mai havien jugat una final, que per primera vegada en la història de l’NBA es disputa a mig camí entre el Canadà i els Estats Units. Però ja no són aquell equip que s’esllanguia sense pena ni glòria com el dinosaure que va utilitzar originalment com a mascota. En les tres temporades anteriors es va colar als ‘play-off’ i en aquesta última ha arribat a la final amb una victòria més que els seus rivals de la badia de San Francisco, després d’una temporada regular notable i unes eliminatòries en les quals es va desfer delsOrlando Magic, els Filadèlfia 76ers i els Milwaukee Bucks

La incorporació l’estiu passat de Gasol i Kawhi Leonard –la gran estrella de l’equip– va servir per arrodonir el talent que els faltava per aspirar a tot. Jugadors amb galons i experiència en finals ja en tenien, des de Danny Green o Serge Ibaka. I ara els Raptors tenen fam de títols i tot un país a darrere, per més que als educadíssims canadencs els agradi més l’hoquei que el bàsquet. 

El seu públic, amb el raper Drake a primera fila, ambaixador global de la franquícia dels Grans Llacs, va esperonar l’equip de forma eixordadora des del primer minut. "El nostre públic mereix una part important del crèdit de la victòria", va dir Nick Nurse, l’entrenador de Toronto. Leonard va fallar més del qué és habitual i es va quedar amb 23 punts, però va tenir a darrere un Siakam pletòric, amb 32 punts, vuit rebots i cinc assistències, la gran sensació del partit.

Joc portentós

En la seva primera final després d’una gran carrera a l’NBA, el petit dels Gasol va ser portentós en la primera part. Va aparèixer quan més l’equip més el va necessitar, li va donar punts, cap i solidesa, però va quedar una mica desdibuixat en la segona, principalment perquè va anar acumulant personals i Nurse va optar per reservar-lo per als minuts finals. Preguntat a la sala de premsa pel que suposa debutar en una final, Gasol va fugir dels sentimentalismes. "Ets allà i jugues a bàsquet com has fet tota la teva vida, simplement intentes divertir-te".  

Notícies relacionades

En les últimes quatre finals disputades des del 2015, totes elles contra els Cleveland Cavaliers, els Warriors sempre havien guanyat el primer partit. Una circumstància que augmenta el mèrit dels Raptors. Curry va estar com gairebé sempre a l’altura, amb 34 punts, cinc rebots i cinc assistències, als quals s’han d’unir els 21 de Klay Thompson. Però els va faltar el múscul anotador de Durant, que es recupera d’una lesió muscular.

En qualsevol cas, la festa no ha fet més que començar. El segon partit es disputarà diumenge, també a Toronto, abans que l’espectacle es traslladi a la Califòrnia dels campions. Cap equip ha guanyat tres títols consecutius des d’aquells Lakers de Shaquille O’Neal Kobe Bryant de principis de mil·lenni. Els Warriors ho tenen a l’abast de la mà.