investigació oberta

Imputat per corrupció l'amo del París Saint-Germain

Nasser al-Khelaifi, sospitós d'haver afavorit la candidatura de Doha en els Mundials d'atletisme del 2017 i el 2019

aguasch48287616 files  in this file photo taken on february 22  2019  paris 190523125422

aguasch48287616 files in this file photo taken on february 22 2019 paris 190523125422

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president del París Saint-Germain (PSG), Nasser al-Khelaifi, ha sigut imputat per "corrupció activa" en el procediment obert per la justícia francesa per l’atribució de competicions internacionals, concretament els Mundials d’atletisme que Qatar volia celebrar el 2017.

Fonts judicials van indicar a Efe que la inculpació es refereix a pagaments suposadament vinculats als Mundials d’Atletisme d’aquell any, que finalment es van celebrar a Londres.

Segons el diari ‘Le Parisien’, la imputació es fonamenta en proves que Al-Khelaifi "va validar" un pagament de 3,5 milions de dòlars (uns 3,1 milions d’euros) al que era president de la Federació Internacional d’Atletisme (IAAF), el senegalès Lamine Diack, entre el 1999 i el 2015.

Declaració al març

Al-Khelaifi havia declarat el març passat davant del jutge especialitzat en delinqüència financera del Tribunal de París, Renaud van Ruymbeke, davant de les sospites d’haver distribuït comissions per aconseguir l’organització a Doha d’aquesta competició. A més d'estar al capdavant de l’equip de futbol de la capital francesa des del 2011, també és el president de la societat propietària Qatar Sport Investment (QSI), filial del fons sobirà de Qatar. I el seu germà Khalid va crear i dirigeix una altra empresa amb un negoci paral·lel, Oryx Qatar Sport Investment.

Van Ruymbeke, que investigava les ramificacions financeres de l’escàndol de dopatge d’atletes russos, va descobrir dos pagaments fets el 2011 per Oryx pels citats 3,5 milions de dòlars a una societat al Senegal, Pamodzi Sports Consulting, que pertany a Papa Massata Dieck, fill de Lamine Diack. D’acord amb les seves conclusions, aquests diners havien de facilitar que els Mundials d’Atletisme del 2017 se celebressin a Doha. Però l’IAAF  va decidir que tindrien lloc a Londres. La capital qatariana els va acabar organitzant dos anys més tard.

"Lamentable confusió"

Per a l’advocat d’Al-Khelaïfi, Francis Szpiner, en l’origen d’aquests procediments hi ha una "lamentable confusió" del magistrat instructor que "va confondre Oryx QSI, una societat purament privada dirigida pel seu germà, amb QSI, un fons sobirà qatarià del qual Nasser al-Khelaifi és president".

En declaracions a ‘Le Parisien’, Szpiner va afirmar que el seu client en el moment dels fets, el 2011, no tenia relació amb Oryx QSI, de la qual va ser accionista entre el 2013 i el 2016, i que tampoc va estar implicat en la candidatura de Doha per als Mundials d’Atletisme.

El precedent

Notícies relacionades

Per tant, "no va poder estar implicat de cap manera en la relació comercial" entre Oryx i Pamodzi, que actuava per encàrrec de la companyia japonesa Dentsu per gestionar drets de mercadotècnia de l’IAAF. Segons la seva versió, del total de diners pagat per Oryx, 1,9 milions de dòlars van ser immediatament a Dentsu, 1,3 milions a l’IAAF  i els 300.000 dòlars restants corresponien a la comissió per la feina feta per Pamodzi.

A més, el lletrat considera que la justícia francesa no és competent per ocupar-se d’aquestes suposades infraccions, que, segons la seva anàlisi, en cas d’haver existit ja haurien prescrit. Aquesta és la segona vegada que el president del PSG es veu relacionat amb un afer de corrupció, ja que el 2017 la justícia suïssa va obrir un procediment contra ell i contra Jérôme Valcke, antic secretari general de la FIFA. En aquest cas es tractava d’una investigació sobre l’atribució al grup de televisió beIN dels drets de difusió a l’Àsia delsMundials de Futbol del 2026 i del 2030.

Temes:

PSG