caos al cim del planeta

La impressionant foto de l'embús a l'Everest

Més de 200 escaladors van formar una cua llarguíssima dimecres intentant conquerir el cim

Dues persones van morir, una al caure mentre feia fotos i l'altra durant el descens

zentauroepp48286263 this handout photo taken on may 22  2019 and released by cli190523133508

zentauroepp48286263 this handout photo taken on may 22 2019 and released by cli190523133508 / HANDOUT

2
Es llegeix en minuts

L’agència France Presse ha distribuït aquest dijous la impressionant fotografia de l’embús que es va formar dimecres quan més de 200 alpinistes van fer cim al’Everest  (8.848 metres), trencant el rècord d’ascensos en una mateixa jornada, però també creant un caos que va provocar cues de diverses hores en un pas estret del pendent pròxim al cim. Des del Camp Base, el representant del Ministeri de Turisme del Nepal Gyanendra Shrestha va confirmar a Efe que uns 250 muntanyencs van sortir del Camp IV (7.900 metres) durant la nit de dimarts a dimecres, dels quals més de 200 van arribar al cim més alt del món.

France Presse també ha informat que s’han produït dues morts que corresponen a dues persones de 55 anys. Una d’elles, de nacionalitat nord-americana, Donald Lynn, va caure mentre feia unes fotos a prop del cim. La segona víctima, natural de l’Índia, ha sigut una dona que es deia Anjali Kulkarni, que va morir durant el descens. Els xerpes que la van acompanyar van dir que el retard per les cues van esgotar aquesta segona alpinista.

A tot just una setmana que la bona meteorologia es dissipi, molts d’ells es van queixar d’haver hagut d’esperar durant "hores” en llargues cues per l’atapeïment a la zona del Cim Sud (8.690 metres), si bé no s’han reportat baixes durant l’ascens, va afirmar Shrestha. El 2012, es va produir una situació similar quan 260 muntanyencs van provar de fer cim un mateix dia aprofitant el bon temps, cosa que va causar una acumulació de gent al famós esglaó Hillary, una roca vertical de 12 metres que suposa l’últim gran obstacle abans del sostre del món.

El caos del 2012

En aquesta ocasió, 179 persones van arribar als 8.848 metres i quatre –el xinès Ha Wenyi, l’alemany Eberhard Schaaf, el canadenc d’origen nepalès Shriya Shah i el sud-coreà Song Won-bin– van morir per cansament i mal d’altura quan baixaven.

Notícies relacionades

L’atapeïment als vuitmils suposa un gran perill per als alpinistes i els seus xerpes, ja que cada minut és important quan un depèn d’una ampolla d’oxigen per sobreviure i els pot atrapar la nit.

Un equip d’experimentats xerpes va coronar a mitjans de maig l’Everest, donant per inaugurada una nova temporada d’escalada del pic més alt del planeta que aquest any compta amb més escaladors disposats a intentar l’ascensió que mai. El Departament de Turisme ha emès 378 permisos d’escalades aquesta temporada, un rècord històric des de la primera ascensió exitosa a l’Everest el 1953.