ciclista retirat

Samuel Sánchez rep la sanció mínima de l'UCI

El campió olímpic de Pequín accepta els dos anys de càstig sense multa econòmica al considerar-se que el seu dopatge no va ser intencionat

segea39717248 gra123  madrid  17 08 2017   fotograf a de archivo  orio  gi190513195523

segea39717248 gra123 madrid 17 08 2017 fotograf a de archivo orio gi190513195523 / JAVIER ETXEZARRETA

2
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea

Fa gairebé dos anys que Samuel Sánchez està retirat. L’última vegada que es va vestir de corredor professional va ser el 17 d’agost del 2017, un dia maleït a Barcelona. Va arribar al seu hotel de Nîmes, d’on partia la Vuelta a Espanya, després d’entrenar amb els seus companys del desaparegut equip BMC i allà li van donar oficialment la notícia. Havia donat positiu en hormona del creixement. De confirmar-se el dopatge podia rebre fins a quatre anys de càstig i tornar al seu equip la major part del salari rebut. Des d’aleshores, ajudat per un equip d’advocats, el campió olímpic de Pequín 2018 lluitava per demostrar que si la substància prohibida havia aparegut en el control havia sigut contra la seva voluntat.

La Unió Ciclista Internacional (UCI) li va donar aquest dilluns en part la raó al imposar-li la mínima sanció, dos anys, i alleujar-lo econòmicament al no dictar-li cap tipus de multa. El 19 d’agost d’aquest any ja podria tornar a córrer, si volgués, però als 41 anys Samuel Sánchez ja contempla altres opcions en la vida.

Molts mesos d’estudi

Feia gairebé dos anys que l’UCI rumiava el seu cas i al final es va decantar que no hi “havia intencionalitat de dopatge” i que l’aparició de la substància podia ser a causa d’un aliment contaminat. És a dir, una resolució semblant a la que es va prendre al seu dia amb el famosos ‘cas del filet’ d’Alberto Contador. La falta d’intenció no salva l’esportista de la sanció tot i que si fa que el càstig sigui el mínim establert. L’UCI actualment imposa sancions de quatre anys i l’obligació de tornar a l’equip la major part de la fitxa que percep el corredor.

En una carta oberta, Samuel Sánchez va proclamar de nou que era innocent d’haver-se dopat voluntàriament i va acceptar el càstig imposat per arxivar el tema més fosc de la seva carrera esportiva.

Podi al Tour i la Vuelta

Notícies relacionades

Profesional principalment a l’Euskaltel, ‘Samu’, com se'l coneixia en el pilot, va debutar l’any 2000. El seu èxit més important va ser el títol olímpic de Pequín. Les desqualificacions el van fer ascendir fins a la segona plaça del Tour 2010 i va pujar dues vegades al podi de la Vuelta, carrera en què va aconseguir cinc victòries d’etapa. En el Tour del 2011 va guanyar la classificació de la muntanya després de triomfar en la principal etapa del Pirineu.

Des que es va conèixer el positiu es dedica a impulsar una escola de ciclisme al seu Oviedo natal i amb prou feines s’ha deixat veure públicament a excepció d’algunes carreres i actes públics a Astúries.