LA MARATÓ DE BARCELONA

Alemu Bekele destrossa el rècord de la marató de Barcelona al guanyar amb 2.06.04 hores

Els cinc primers superen o igualen l'anterior plusmarca (2.07.30) i, en dones, l'etíop Tahir també estableix un nou rècord (2.24.44)

pelicula / periodico

4
Es llegeix en minuts
Joan Carles Armengol

Per quinzena edició consecutiva, en homes, i vuitena consecutiva, en dones, els atletes africans han dominat la marató de Barcelona, en aquesta ocasió amb dos nous rècords de la prova, espectacular en el cas del sector masculí. L’etíop d’origen, tot i que nacionalitzat per Bahrain fa nou anys, Alemu Bekele, ha sigut el vencedor amb una marca de 2.06.04, millorant en ni més ni menys que un minut i 26 segons la plusmarca aconseguida a la ciutat pel kenyà Jackson Kotut l’any 2010 (2.07.30 h.). Bekele no ha sigut l’únic que ha millorat aquesta marca. Els següents tres classificats també han sigut capaços de millorar l’anterior plusmarca de la prova. Es tracta de l’etíop Abebe Negewo (segon ja a la mitja marató de BCN de fa un mes), segon amb 2.06.49; el kenyà Anthony Maritim (guanyador l’any passat), tercer amb 2.06.54, i el també kenyà Philemon Kacheran, quart amb 2.07.12. El cinquè classificat, l’etíop Limenih Getachew, a més, ha igualat els 2.07.30 de Kotut.

Quant a dones, el rècord de la prova de fa dos anys de la keniana Helene Bekele (2.25.04), també ha caigut, en aquest cas en mà de l’etíop Kuftu Tahir, que ha guanyat amb 2.24.44 i ha superat la plusmarca anterior en 20 segons. La keniana Josephine Chepkoech (2.25.20) ha sigut segona i la tercera, en aquest cas una no africana de passaport, tot i que d’origen kenyà, ha sigut la kazakh Joy Kemuma (2.25.35)

Corredors passen a l’altura de la Sagrada Família. / JOrdi cotrina

Un total de 17.500 corredors prenen part en la carrera, que disfruta d’uns lleugers retocs al circuit que han millorat l’altimetria, eliminat alguns revolts i que han utilitzat carrers més amples, cosa que repercuteix en la millora de les marques.

Tot això, i la qualitat de l’‘armada’ africana desplaçada a la 41a edició de la Marató de Barcelona s’ha traduït en una magnífica actuació global que ha renovat el llistat de millors marques de la prova. El compacte grup masculí ja mostrava les seves intencions en els primers parcials, sempre per sota dels anotats per Kotut fa nou anys.

Bon pas per la meitat

Al pas per la meitat del recorregut (21,097 km), el grup, ben conduït per un parell de ‘llebres’, ha passat en 1.03.15 h., una marca 1.28 minuts millor a la de Kotut el 2010 i 1.07 minuts millor al temps de pas de l’any passat, quan Anthony Maritim va guanyar amb 2.08.08. Tant Kotut com Maritim també han corregut avui, tot i que qui ha manat ha sigut  Alemu Bekele, amb aquests 2.06.04 que quedaran com la millor marca de la prova des que el 1978 es va disputar la primera edició del Marató Catalunya, concretament a Palafrugell els dos primers anys.

Corredors populars arriben esgotats, però satisfets, a la meta. / JORDI COTRINA

L’inici del desenllaç s’ha produït entre els quilòmetres 30 i 35, al davant del litoral, quan Philemon Kacheran ha desencadenat les hostilitats i ha tirat, emportant-se amb ell només en principi Abebe Negewo i Alemu Bekele. Al quilòmetre 40, entrat ja al Paral·lel, ha sigut Bekele el que ha pres la iniciativa, disparant-se cap a la victòria, desfent-se de Kacheran. Per darrere, Negewo ha reaccionat i Kacheran ha sigut superat també per Maritim. 

Bona carrera femenina

La carrera femenina ha començat a anar per sota del ritme del rècord de Bekele (2017) a partir de mig recorregut (21.097 metres), ben conduït el reduït grup pel català Marc Roig i dues ‘llebres’ kenianes. Kemuma encapçalava amb 1.12.05, amb Tahir ben protegida, en el mateix temps, passant ja 16 segons per sota de la marca de referència.

Només Kemuma, Chepkoech i Tahir quedaven al capdavant quan quedaven tres quilòmetres, moment triat per l’etíop de 23 anys per atacar. “El circuit és molt bo i el nivell dels meus rivals, molt alt, especialment de les corredores kenianes”, ha assegurat Tahir, que ha baixat en gairebé set minuts el seu temps oficial (2.31.27), tot i que l’any passat a Lisboa va córrer en uns oficiosos 2.24.56, també superats aquest diumenge.

Notícies relacionades

Tots els atletes d’elit han valorat les millores al recorregut, que ha rebaixat l’altimetria a 30 metres per a un total de 176 metres de desnivell positiu. Això ha permès una al·luvió de bones marques i que el vencedor de l’any passat, Anthony Maritim, per exemple, hagi passat dels seus 2.08.08 de llavors als 2.06.54 d’aquest diumenge. El guanyador, Bekele, ha millorat en més de cinc minuts els seus acreditats 2.11.20 de Madrid 2018, i una cosa semblant ha passat amb el segon, l’etíop Negewo, que ha passat de 2.08.41 a 2.06.49.

El vencedor, Alemu Bekele, de 28 anys i només 1,62 d’estatura, ha reconegut que ha atacat els dos últims quilòmetres perquè “sabia que s’havia millorat el tram final”. “El recorregut ha sigut millor del que esperava, però la competència ha sigut dura. He resistit en el grup de cap tota l’estona i he esperat per atacar on creia que podia fer-ho. Sabia que podria batre el rècord”, ha afegit Bekele.

Classificacions

<strong><span style="font-size: 1.6rem; line-height: 2.6rem;">Homes</span></strong>