A Budapest

Hongria autoritza l'extradició del 'hacker' portuguès que va filtrar documents a 'Football Leaks'

Rui Pinto s'arrisca a una pena de presó de fins a deu anys al seu país

rui-pinto

rui-pinto / FERENC ISZA (AFP)

2
Es llegeix en minuts

Un tribunal de Budapest va autoritzar aquest dimarts l’extradició a Portugal de Rui Pinto, el ‘hacker’ portuguès que va filtrar documents a la plataforma Football Leaks que han sigut l’origen de causes judicials per evasió d’impostos contra diversos futbolistes famosos.

Pinto va ser arrestat a mitjans de gener a Budapest en aplicació d’una ordre de detenció europea en què se l’acusava d’"haver comès delictes realitzats amb instruments informàtics". Segons va informar el tribunal que porta el cas, Pinto ha apel·lat la decisió.

"És qüestió de vida o mort"

Durant la seva declaració davant del jutge, Pinto va demanar que no se l’extradeixi i va assegurar que les autoritats de Portugal volen que li "passi" alguna cosa. "És qüestió de vida o mort", va afirmar, segons indica el portal informatiu ‘Index.hu’. El pirata informàtic ha sigut acusat d’intent d’extorsió a empreses i clubs de futbol, així com de robatori de dades estatals i d’altres institucions.

Segons l’ordre de detenció, Pinto estaria relacionat amb la filtració d’informacions a la pàgina Football Leaks, per fer conèixer les activitats il·legals en federacions de futbol, afirma el tribunal.

Després del seu arrest a Budapest el 16 de gener, les autoritats portugueses van demanar la seva extradició, sota l’acusació també d’haver hackejat centenars d’adreces electròniques i haver aconseguit la gravació de milers de xerrades telefòniques.

Cristiano Ronaldo

Un dels casos que més ressò va tenir va ser la publicació dels detalls d’un acord extrajudicial entre la model Kathryn Mayorga Cristiano Ronaldo sobre un suposat cas de violació.

L’advocat de Pinto, William Bourdon, va reconèixer el mes passat que el seu client és el ‘hacker’ que operava amb el pseudònim ‘John’ que va aconseguir uns 70 milions de documents, alguns dels quals han sigut l’origen de causes judicials per evasió d’impostos.

En una entrevista amb el setmanari alemany ‘Der Spiegel’, el lletrat va considerar que Pinto compleix els requisits perquè el Tribunal Europeu de Drets Humans el consideri un difusor de secrets d’interès públic, ja que gràcies a les revelacions de Football Leaks "les arques públiques de molts Estats europeus" han incorporat "molts milions d’euros".

L’alerta

Notícies relacionades

L’advocat va alertar que, si Hongria extradia Pinto, es correria el "risc" que molts fiscals i inspectors d’Hisenda perdessin "la possibilitat d’examinar tots els documents i utilitzar Pinto com a testimoni".

El director de la Unitat de Combat del Crim Cibernètic de la Policia Judiciària portuguesa, Carlos Cabreiro, va explicar que alguns dels delictes que se li imputen –com extorsió, accés il·legal a informació, violació de secret i pràctiques pernicioses per a l’Estat– comporten penes de fins a deu anys de presó.