DETINGUT L'HOMICIDA

Un emblemàtic exjugador de rugbi de la USAP mor en una agressió a Perpinyà

Barend Britz, que tenia 63 anys i regentava un bar, va néixer a Sud-àfrica i als anys 90 el van conèixer com el 'Papa' del seu equip

"Era una de les figures més importants del rugbi català", va declarar l'antic president del conjunt de la Catalunya Nord

bar-and-britz

bar-and-britz

3
Es llegeix en minuts

Una antiga estrella de la USAP, el famós equip de rugbi de Perpinyà, Barend Britz, va morir la matinada de dijous a conseqüència dels cops rebuts per una persona, ja detinguda, que va entrar al bar que regentava al centre de la capital de la Catalunya Nord i que es va comportar de manera extremadament violenta. Britz havia sigut tota una estrella del conjunt català, que aquest divendres plorava la seva mort mentre el recordava per les seves gestes amb la pilota ovalada.

Britz estava considerat com el jugador emblemàtic de la USAP als anys 90 i el coneixien a l’equip amb el sobrenom de 'Papa'. Va jugar de segona línia i va estar al conjunt català en dues etapes; primer, el 1984, quan va arribar a França des de la seva Sud-àfrica natal, i després, de 1990 a 1996. El 1994, va ser peça clau de la USAP per conquerir el prestigiós trofeu francès de la Challenge Yves du Manoir. L’establiment, molt conegut a Perpinyà, es diu 'Bar and Britz' i està situat a la cèntrica plaça de la República.

La història

Va néixer el 14 de desembre de 1954 a Warmbad, Sud-àfrica, així que estava a punt de complir 64 anys. El 1984 va decidir viure una primera experiència en el rugbi francès abans de tornar a l’Àfrica i va fitxar per la USAP. El 1989, Paul Goze que era l’ànima del conjunt de Perpinyà el va requerir per al rescat del club, que estava en crisi, i Britz s’hi va incorporar la temporada següent. Goze, actualment, és el president de la Lliga Nacional de Rugbi (LNR). "És terrible que la seva vida hagi acabat així. Vaig estar molt a prop d’ell, no només quan era jugador, també després. Recordo quan li vaig trucar i li vaig dir el 1989: ‘Amic meu, has de venir a ajudar-nos’", va declarar després de conèixer la seva mort.

Goze va catalogarBritz com una de "les figures més importants del rugbi català" i segurament "el jugador de la USAP que va allargar la seva carrera per més temps, ja que va estar jugant fins als 41 anys". "Ens donava seguretat i serenitat. Era la pedra angular per al joc dels davanters. Era com un nen que mai es queixava, disposat a sacrificar-se pels altres. La seva fortalesa física impressionava els rivals i, a la seva ombra, els més joves van progressar ràpidament", va explicar Paul Foussat, que va ser entrenador de la USAP entre 1992 i 1997.

Un puny americà

Notícies relacionades

Un home d’entre 25 i 30 anys va irrompre al bar dijous cap a les 21.00 h. Per alguna raó desconeguda va llançar cadires contra la finestra i va començar a destrossar el mobiliari de l’establiment, abans de colpejarBritz diverses vegades al cap, possiblement amb l’ajuda d’un puny americà (una espècie d’anell metàl·lic). Els bombers (l’habitual a França) es van encarregar de traslladar-lo, encara amb vida, a l’hospital. "La seva situació era desesperada", va dir un portaveu del cos. Va morir tot just ingressar.

L’agressor va fugir, tot i que va ser detingut poc després per la policia. Es tracta d’una persona coneguda a la zona pels seus problemes amb l’alcohol, tot i que estava sobri quan va ser arrestat. La fama de Britz mai es va apagar a Perpinyà, ja que el seu cèntric bar era molt freqüentat. Estava casat i tenia tres fills, uns dels quals juga també a rugbi en les categories inferiors franceses.

Temes:

Rugbi Perpinyà