SANCIÓ ECONÒMICA

Shaqiri, Xhaka i Leichsteiner, multats per la seva celebració contra Sèrbia

Xhaka i Shaqiri hauran de pagar 10.000 francs suïssos (uns 8.600 euros) i Lichtsteiner 5.000 (uns 4.300 euros) per conducta antiesportiva

D'altra banda, la Federació de Futbol de Sèrbia haurà de pagar una sanció de 54.000 francs suïssos (uns 47.000 euros) per l'exhibició de pancartes i missatges discriminatoris de la seva afició

1530004954688

1530004954688

2
Es llegeix en minuts
Irati Vidal / Barcelona

El Sèrbia - Suïssa de la jornada passada va deixar una polèmica en l’aire, la de la celebració dels jugadors suïssos. Granit Xhaka i Xherdan Shaqiri, tots dos de nacionalitat albanokosovar, van celebrar els gols fent la doble àguila albanesa en una nova demostració de la ferida que ha deixat la guerra dels Balcans. La polèmica estava servida. I les conseqüències han arribat en forma de sanció econòmica.

El Comitè Disciplinari de la FIFA ha entès que el gest dels jugadors suïssos infringeix l’article 57 del Codi Disciplinari quant a conducta antiesportiva contrària als principis del 'fair play'. Per això, els ha multat amb 10.000 francs suïssos (uns 8.600 euros). La multa s’ha també imposat al capità de l’equip, Lichtsteiner, que malgrat no tenir llaços personals amb Kosovo va imitar el gest dels seus companys. El seu càstig són 5.000 francs de multa (uns 4.300 euros).

Després del partit s’havia arribat a parlar d’una possible sanció en forma de partits, però finalment la FIFA ha decidit que la sanció sigui només econòmica. Això sí, els jugadors han quedat advertits, ja que el màxim organisme del futbol internacional prohibeix els missatges polítics als estadis de les seves competicions i el símbol dels suïssos ho era. I és que, tant Xhaka com Shaqiri van fer aquest gest en referència a la 'Gran Albània', ja que les seves famílies van haver de sortir de Kosovo (estadi al qual Sèrbia considera una de les seves províncies) a l’inici dels anys 90 per exiliar-se a Suïssa fugint del jou iugoslau.

Sèrbia també és sancionada

Notícies relacionades

El partit entre suïssos i serbis va tenir de tot. Per començar, abans del matx la Federació Sèrbia va demanar a la FIFA que no permetés l’entrada a l’estadi ni de banderes de Kosovo ni de la Gran Albània per no caldejar l’ambient. Aquestes banderes no es van vetar i va ser l’afició sèrbia la que va acabar per encendre la polèmica. Van exhibir pancartes i missatges discriminatoris durant el partit i van llançar objectes al terreny de joc. Per això, la FIFA també els ha sancionat. La Federació Sèrbia haurà de pagar 54.000 francs suïssos (uns 47.000 euros).

El seu entrenador, Mladen Krstajix, s’inclou a la sanció amb una multa de 4.330 euros. I és que, després del partit, que va finalitzar 1-2 amb victòria per a Suïssa, el tècnic serbi es va queixar contundentment de l’actuació del col·legiat Felix Brich i del VAR. "Jo l’enviaria a la Haia. Allà podrien jutjar com van fer amb nosaltres", va declarar fent referència a la condemna de les Nacions Unides, per crims de guerra serbis, en la desintegració de l’antiga Iugoslàvia.