TRIOMF SOFERT (2-0)

Coutinho salva el Brasil contra Costa Rica i Neymar esclafeix a plorar

La selecció de Tite, que va millorar en la segona part, va marcar els seus dos gols en el temps afegit

marcosl43904695 soccer football   world cup   group e   brazil vs costa rica180622170302

marcosl43904695 soccer football world cup group e brazil vs costa rica180622170302 / LEE SMITH

3
Marcos López

Coutinho va arribar des d’enrere per tranquil·litzar el Brasil, a la depriment Brasil de Tite, que va veure un trasbalsat i desesperat Neymar. El que marca les diferències en la 'seleçao' en aquest Mundial és Coutinho i no Neymar, a qui el VAR va deixar en evidència per una caiguda que l’àrbitre Kuipers sí que havia assenyalat com a penal. Per primera vegada els tramposos van quedar atrapats en un clar missatge que això no es tolerarà. Una vegada revisada la jugada, el VAR va ser just i va dictaminar que no existia la pena màxima. En el temps afegit, amb el Brasil a punt del col·lapse, van arribar els dos gols, prova que s’ho va passar malament. Per això Neymar va plorar desconsoladament tot just acabar el partit, després de suportar 97 minuts plens de tensió.

Una pilota penjada per Marcelo des de la banda esquerra va ser despenjada per Firmino gràcies a un precís cop de cap. Llavors, la pilota va arribar a Gabriel Jesús, que va voler controlar-la, però aquest error va acabar sent decisiu. Va arribar Coutinho irrompent a l’àrea amb velocitat i, sobretot, amb enorme precisió (va deixar anar una fulgurant puntada de peu) per firmar un gol tranquil·litzador en un Brasil que va canviar de la depressió de la primera meitat a l’agitació de la segona amb Douglas Costa.

Horrible primera part

El Brasil no va aparèixer. Almenys, en la primera meitat. No es va veure res del que era abans d’arribar a Rússia. Va ser, de nou, un equip avorrit, que va tenir la pilota, encara que no va saber què fer-ne. Molta possessió, però poc perill, el reflex del que és aquest trist Brasil de Tite. Va tardar, a més, 20 minuts a entrar en el partit i Neymar, que va rebre tres faltes en aquella fase del partit, va ser l’únic jugador que ho va intentar. Van ser només uns moments, un fals miratge, perquè després va tornar a la mediocritat.

El davanter del París SG va estar impotent perquè Costa Rica, en un enorme exercici defensiu, el va ofegar. Al Brasil, també. Ni rastre tampoc, en aquella primera meitat, de Coutinho, desconnectat de la pilota i, per descomptat, del joc. Paulinho, a més, va ser intranscendent, igual com va passar amb Casemiro. No hi havia creació ni cap art en el joc brasiler.

No resulta gens casual que la millor ocasió del primer temps recaigués en els peus de Celso Borges, el centrecampista costa-riqueny del Deportivo. Va sortir en solitari a l’àrea d’Alisson però el seu xut va anar a parar fora. Marcelo era el jugador més perillós del Brasil. En atac, l’únic xut va ser seu (m. 40), amb la cama dreta, i seu també va ser el forat enrere en què Costa Rica li va fer mal castigant-li l’esquena.

Tot va canviar amb Douglas Costa

En la segona part tot va canviar. Va entrar Douglas Costa al costat dret de l’atac i el Brasil es va agitar perquè tenia, finalment, dues ales. A partir de llavors van aparèixer les millors ocasions de la ‘seleçao’. Un cop de cap de Gabriel Jesús al travesser, un xut de Coutinho, salvat en l’últim sospir per la cama de Gamboa, mentre Neymar, en un enverinat xut al cor de l’àrea costa-riquenya, topava amb el felí Keylor Navas.

El partit es va fer llarg per a Costa Rica perquè estava enfonsada a prop del porter del Madrid sense respostes en uns moments embogits. Tite va rectificar el plantejament defensiu amb l’entrada de Diego Costa, a l’inici de la segona meitat, i després amb la inclusió de Firmino. Amb tots els davanters que tenia perquè se li acabava el temps. Aquests canvis van reactivar la 'seleçao'.

Malgastats els primers 45 minuts, li tocava córrer (i jugar millor) al Brasil. Neymar va entrar en joc amb un Coutinho més alliberat, però entre Keylor Navas i la seva falta d’encert li van impedir el gol. Es veu que no està fi perquè li falta agudesa, electricitat i, sobretot, desbordament. O sigui, no és Neymar. Va haver d’aparèixer Coutinho per calmar un equip que no trobava el seu lloc en la primera part. Tan malament ho va passar Neymar que va acabar agenollat, plorant a llàgrima viva, incapaç de ser consolat pels seus companys, just després de marcar el 2-0. Però el partit el va guanyar Coutinho.

La fitxa del Brasil - Costa Rica (2-0)