COP ALS 'TICOS'

Dolorosa derrota de Costa Rica contra Sèrbia

Kolarov va marcar de falta l'únic gol del partit

serbia

serbia / Vadim Ghirda (AP)

4
Es llegeix en minuts

Un gol de falta del defensa serbi Aleksandr Kolarov al caient de l’hora de partit va fer caure la fortalesa de Costa Rica (0-1) en el debut al Mundial de Rússia, que fins aquell moment s’havia mantingut ferma gràcies a les bones actuacions del porter Keylor Navas.

La derrota va posar fi a la sèrie de cinc partits invictes del quartfinalista de la passada edició, en què va ser eliminat per Holanda en una tanda de penals. Costa Rica deixa així només Alemanya i Holanda amb una sèrie oberta de partits sense perdre.

Amb el record del Brasil

A pilota aturada va aconseguir Sèrbia el que no havia pogut aconseguir amb joc, en què malgrat el seu domini del partit es va estavellar una vegada i una altra contra la disciplina defensiva dels homes d’Óscar Ramírez. Una derrota cruel per a la selecció costa-riquenya que somia estirar el bon rendiment d’aquesta generació de jugadors que fa quatre anys van sorprendre el món assolint els quarts de final en el Mundial del Brasil.

El seu debut complica molt que puguin superar la primera fase, perquè, com va apuntar en la prèvia el seleccionador ‘tico’, Sèrbia apareixia com el rival més assequible sobre el paper. Com ja va fer al passat Mundial, quan va superar la fase de grups per davant d’Itàlia, Anglaterra i l’Uruguai, Costa Rica es veu obligada ara a una gesta d’idèntiques dimensions, ja que el següent rival serà la pentacampiona Brasil.

Pólvora mullada

El gol de Kolarov va acabar amb un bon treball col·lectiu que fins aquell moment havia mantingut el combinat ‘tico’, que fins i tot va arribar a disposar d’ocasions per avançar-se al marcador. Però va tornar a demostrar que té la pólvora mullada, com en els tres duels de preparació anteriors a la seva arribada a Rússia. Li falta arribada a l’equip de Ramírez, a qui només el rigor tàctic no serveix per reinventar la màgia de fa quatre anys.

Va fer servir el seu dibuix tàctic habitual, amb cinc homes enrere i Marcos Ureña sol en punta, amb el suport des de la banda de Johan Venegas com a centrecampista més ofensiu. La millor oportunitat costa-riquenya va estar al cap de Giancarlo González en la sacada d’un córner en dos temps entre David Guzmán i Venegas, que el defensa del Bolonya va rematar de forma defectuosa.

El perill de Sèrbia

A partir d’aquell moment, Costa Rica va aparèixer poc als voltants de l’àrea de Vladimir Stojkovic. Va ser Sèrbia qui va crear més perill, sobretot per la seva banda dreta, amb incorporacions de Dusko Tosic i del veterà Branislav Ivanovic, que va complir el seu partit 104 com a internacional i va arrabassar així el rècord del seu país a Dejan Stankovic.

Però la defensa ‘tica’ va mantenir les maneres i, les poques vegades que les va perdre, Navas va demostrar que passa per un moment dolç. El porter del Reial Madrid va treure dues pilotes penjades a l’àrea des de la dreta, una d’Ivanovic i una altra de Tosic, però el seu moment estel·lar va ser quan al minut 50 va guanyar amb mestria un duel a Aleksandar Mitrovic, que s’havia quedat sol davant del porter.

Els plans de la banqueta

Abans, també va aturar una xilena del jove Sergej Milinkovic-Savic, que havia estat injustament anul·lada per fora de joc. Després va arribar el gol al minut 56, en què potser hauria pogut fer alguna cosa més davant el llançament de falta des de 25 metres de Kolarov; però la pilota havia superat la barrera per un lloc inimaginable, entre dos caps costa-riquenys.

La reacció des de la banqueta va consistir a donar entrada a Christian Bolaños, que va participar així en el seu vuitè partit en un Mundial, més que cap altre ‘tico’. Costa Rica no va poder, tanmateix, canviar el signe del partit. Un equip dissenyat per defensar no va ser capaç de crear bones ocasions de gol.

Ordre i oportunitats

La sèrbia de Mladen Krstajic va mantenir l’ordre i, fins i tot, va tenir alguna oportunitat més, que de nou va ser ben resolta per Navas. Els últims intents dels centreamericans van ser més amb el cor que amb el cap i la seva frustració va quedar clara quan un assistent de banqueta es va encarar amb un jugador serbi.

Bryan Ruiz va disposar de l’última rematada quan el rellotge ja havia superat el temps reglamentari. Bolaños va rematar després en un evident fora de joc. L’esperança costa-riquenya es va apagar, i ara haurà d’apel·lar a la gesta.

Fitxa tècnica:

0 - Costa Rica: Keylor Navas; Gamboa, Acosta, González, Duarte, Calvo; Venegas (Bolaños, m.60), Guzmán (Colindres, m.73), Borges, Bryan Ruiz; i Ureña (Campbell, m.67)

1 - Sèrbia: Stojkovic; Ivanovic, Kolarov, Tosic, Milenkovic; Milivojevic, Ljajic (Kostic, m.70), Matic, Milinkovic-Savic, Tadic (Rukavina, m.83); i Mitrovic (Prijovic, m.90)

Gol: 0-1, m.56: Kolarov

Notícies relacionades

Àrbitre: Melang Diedhiou (SEN) va amonestar els costa-riquenys Calvo (m.22) i Guzmán (56) i els serbis Ivanovic (60) i Prijovic (97)

Incidències: Partit de la primera jornada del grup E del Mundial de Rússia disputat en el Samara Arena davant d’uns 41.970 espectadors.