FIGURA MUNDIAL

Confirmat oficialment el positiu per EPO del triple campió del món de 1.500

El kenyà Asbel Kiprop, que també va ser campió olímpic a Pequín, no va superar un control per sorpresa

kenia

kenia / David J. Phillip (AP)

2
Es llegeix en minuts

El positiu de l'atleta kenyà Asbel Kiprop, campió olímpic i tres vegades mundial de 1.500 metres, ha estat confirmat de manera oficial, i la substància descoberta ha estat EPO, segons informa Reuters. Kiprop, de 28 anys, campió olímpic a Pequín 2008 amb només 19 anys després de la desqualificació per dopatge del bahrainià Rashid Ramzi, va conquerir després tres títols mundials consecutius de 1.500, a Daegu 2011, Moscou 2013 i Pequín 2015, i està considerat el millor migfondista de l'últim decenni.

Els mitjans kenyans ja van parlar dijous d'un possible cas de dopatge relatiu a un atleta de nivell, tot i que ni la federació ni l'agència antidopatge kenyanes ho van confirmar. 

Higuero, perjudicat

Un dels possibles perjudicats en el cas que es confirmi oficialment el positiu de Kiprop, és l'atleta espanyol ja retirat Juan Carlos Higuero, que va ser quart en la final olímpica de 1.500 metres de Pequín 2008 i que moralment considera que li pertany la medalla olímpica. «Encara que no me la donin», assegura. L'atleta d'Aranda de Duero va assegurar: "L'Agència Mundial Antidopatge i l'IAAF han de ser més severes perquè els tramposos s'ho pensin dues vegades abans de dopar-se".

Notícies relacionades

Higuero en realitat va acabar cinquè en la cursa olímpica del 2018, però va ascendir un lloc després de la desqualificació de Ramzi. Aquest dijous es va mostrar sorprès de la notícia referent a Kiprop. "És un atleta que es prodiga molt des que va aparèixer el 2007 i mai no l'havien agafat, semblava un tipus legal i solvent". L'espanyol, tanmateix, no té esperances de recuperar la medalla de bronze perquè les proves emmagatzemades d'aquells Jocs ja van ser reanalitzades. Sí que el va sorprendre, en el seu moment, la final que va córrer: "Els ritmes eren tan frenètics que ara et queda el dubte sobre com ho aconseguien. T'apallissen i no et donen ni la menor opció perquè a tu no les cames no t'hi arriben".

Arrencada a Qatar

Kiprop no serà aquest divendres a l'inici de la Lliga de Diamant, que obre a Qatar la temporada de mítings d'un dia. Es tracta de 12 reunions del més alt prestigi que desemboquen a les dues finals, de Zuric (30 d'agost) i Brussel·les (31 d'agost), que reparteixen el diamant que es lliura al vencedor de cada una de les 32 proves. L'any sense mundials ni jocs olímpics, i amb Usain Bolt ja retirat, caldrà girar la vista cap a noves figures.