UNA EXPERTA MUNDIAL

La 'Sherlock Holmes' de l'Himàlaia mor als 94 anys

La periodista nord-americana Elizabeth Hawley va cobrir des del 1959 les gestes i les tragèdies a la serralada asiàtica

himalaya

himalaya / BIKASH KARKI (AFP)

1
Es llegeix en minuts

La periodista nord-americana Elizabeth Hawley, anomenada la Sherlock Holmes de l'Himàlaia pels seus 50 anys escrivint els resums i les tragèdies de la serralada, ha mort aquest divendres als 94 anys. Hawley va arribar al Nepal el 1959 i es va guanyar una reputació com a experta en alpinisme en els anys posteriors. "Ha tingut una mort pacífica", ha dit la doctora Prativa Pandey, que ha cuidat la periodista al final de la seva vida.

Després de tenir una infecció pulmonar, va ser hospitalitzada a Katmandú i ha mort aquest divendres a primera hora. Ella havia fundat la base de dades de l'Himàlaia, un cens meticulós de tots els cims nepalesos, on havia treballat fins fa cinc anys.

Una enorme reputació

Tenia la reputació de ser capaç de detectar tergiversacions de muntanyencs que afirmaven haver establert nous rècords. Les seves anàlisis es van considerar un referent, encara que ella mai va escalar les muntanyes.

Notícies relacionades

Durant cada temporada d'escalada, Hawley anava als hotels d'escaladors de Katmandú per entrevistar els alpinistes abans i després de l'expedició. 

Nascuda a Chicago el 9 de novembre de 1923, va treballar com a investigadora per a la revista Fortune el 1946. Però cansada de la seva feina, va anar a descobrir el món el 1957 per acabar dos anys més tard al Nepal, on es va convertir en corresponsal de l'agència Reuters. El 2014, el Nepal va anomenar un pic de 6.182 metres en el seu honor, el Hawley, al nord-oest del país.