SEVERA CONDEMNA

Condemnat de 40 a 175 anys de presó el metge que va abusar de gimnastes dels EUA

"Acabo de firmar la teva sentència de mort", va afirmar la jutge al llegir la sentència per les agressions a més de 150 esportistes

4
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia / Washington

Larry Nassar passarà la resta dels seus dies entre reixes. El metge de l’equip olímpic de gimnàstica dels Estats Units, així com de la Universitat de Michigan, va ser condemnat a un mínim de 40 anys de presó i un màxim de 175 anys per abusar sexualment de desenes d’esportistes d’elit, moltes d’elles menors, durant més de dues dècades.

La sentència tanca un dels episodis més truculents de la història de l’esport nord-americà, un escàndol de proporcions gegantines que ha deixat profunds traumes físics i psicològics en les 156 nenes i dones que han acusat Nassar durant els set dies que ha durat el judici. «Acabo de firmar la seva sentència de mort», li va dir la jutge, Rosemarie Aquilina, al pronunciar el veredicte, celebrat amb abraçades i llàgrimes per les víctimes.

«Així com ha sigut un honor i un privilegi escoltar les meves germanes supervivents, és també un honor i un privilegi dictar sentència en contra seu», va afirmar la magistrada, que s’ha convertit en una heroïna de les víctimes dels abusos sexuals per la manera com ha conduït el judici. «Vostè, senyor, no mereix tornar a estar mai més fora de la presó».

Xai degollat

I així serà, perquè Nassar té 54 anys i, al càstig d’ahir, hi ha de sumar una altra pena de 60 anys a la qual va ser condemnat l’any passat al declarar-se culpable de diversos càrrecs de pornografia infantil. No li ha servit de res el permanent gest contrit de be degollat que ha exhibit durant el judici o la disculpa que va dedicar en el seu al·legat final a les víctimes. «No hi ha paraules per expressar com ho lamento», els va dir.

Abans de demostrar-se la seva condició de pederasta i depredador sexual, Nassar va estar considerat com «un professional miraculós, que pot curar qualsevol o qualsevol cosa», segons va explicar durant la vista la gimnasta, Jade Capua, una de les seves víctimes. «Pensant de forma retrospectiva en com aquestes paraules van calar al meu cap ingenu, tot el que puc pensar ara és que aquest home no és més que un monstre que em va deixar amb més dolor i cicatrius de les que arrossegava quan vaig entrar a la seva clínica».  

Des dels anys 90 la seva consulta va ser una cambra dels horrors. Nassar es va aprofitar de la confiança de les esportistes per manipular-les psicològicament, penetrar-les vaginalment i analment amb els seus dits sense cap justificació mèdica o masturbar-se mentre les grapejava. «Cal ser un malalt pervertit per assaltar unes nenes i fer-ho mentre els pares són a la consulta», va assegurar la fiscal.

No només això, sinó que va adornar el seu despatxa amb fotografies d’aquelles mateixes nenes a qui havia traumatitzat. Entre el seu elenc de víctimes hi ha el més granat de la gimnàstica nord-americana. Medallistes olímpiques com Aly Raisman, Gabby Douglas, McKayla Maroney o la pentamedallista a Rio, Simone Biles.

«Larry és la mena d’abusador més perillós que existeix. Un paio capaç de manipular les seves víctimes amb metodologies fredament calculades, presentant-se com algú sensible i preocupat per assegurar-se un flux continu de nenes a les quals assaltar», va declarar al judici la gimnasta Rachel Dellhollander. «Per culpa d’aquest home, em feia mal la vagina quan competia», va dir Amy Lambadie.

Catarsi

Notícies relacionades

Malgrat el dolor, el trauma i la humiliació expressada per les més de 150 víctimes que han desfilat pel tribunal de Lansing (Michigan) durant les set jornades que ha durat el judici, la vista ha servit també de catarsi col·lectiva per a totes elles, que es van atrevir a trencar anys de silenci amb l’esperança que es fes justícia.

En tot moment, van comptar amb la complicitat de la jutge Aquilina, que els va donar tant de temps com van necessitar per relatar la seva història, intercedint ocasionalment per consolar-les, més com una terapeuta que no pas com una freda administradora de la justícia. El judici contra Nassar ha posat també de relleu la miopia, tocant a l’encobriment, de l’òrgan directiu de l’equip de gimnàstica olímpica nord-americà. Tant el seu president com diversos dels membres de la seva junta directiva han presentat la seva dimissió i possiblement hauran de respondre a diverses demandes civils ja presentades als tribunals.