ABUSOS A GIMNASTES

La llista de víctimes de l'execrable Larry Nassar

La campiona olímpica Simone Biles es confessa entre les gimnastes que va patir abusos sexuals del metge de l'equip de gimnàstica dels EUA

4
Es llegeix en minuts
Irati Vidal

Larry Nassar és un depredador sexual, un monstre de 54 anys que durant lustres, durant dècades, va campar tranquil·lament, aprofitant la seva condició de metge esportiu per abusar sexualment de desenes de nenes i dones, majoritàriament esportistes, fins a 140 segons les denúncies presentades. Ara, quan les seves víctimes parlen ja amb enorme dolor però superant temors i frustracions en públic, es revela en tota la seva extensió el pitjor escàndol d’abusos sexuals de l’esport nord-americà, amb agressions que han afectat campiones olímpiques de gimnàstica com Aly Raisman, Gabby Douglas, McKayla Maroney i, Simone Biles, la pentamedallista a Rio, que va revelar dilluns a Twitter ser una de les seves víctimes. Davant les revelacions, Nassar solo ajup el cap.

Aquest va ser el seu gest durant hores ahir, quan en un tribunal de Lansing, a Michigan, va iniciar la vista per sentenciar-lo per deu dels casos d’agressió sexual dels quals s’ha declarat culpable en un acord judicial (encara que les demandes eren 125). La sessió va ser la primera de diversos dies, «tot el temps que calgui» segons va decidir la jutge Rosemarie Aquilina perquè parlin les prop de 100 víctimes que han demanat la paraula, ja sigui en persona o a través de la lectura de comunicats. I els primers testimonis, tan impactants i dolorosos com decidits, van ser una mena de catarsi tan personal com pública retansmesa en directe per TV.

Simone Biles ensenya orgullosa la seva medalla de campiona olímpica en Río / rebeca blackwell (ap)

Aquests testimonis van servir per col·locar Nassar davant del mirall i sota els focus, reflexos i atenció que retraten sense ombres el monstre. El món del cine té Harvey Weinstein; el de l’esport, Nassar.

Dones fortes

«Les nenes petites no es queden petites per sempre. Creixen fins a ser dones fortes que tornen per destruir el teu món», li va etzibar a Nassar, per exemple, Kyle Stephens, la primera a testificar i una de les poques víctimes que no va arribar a les urpes del condemnat per l’esport sinó per vincles familiars amb el metge, que va abusar d’ella des que tenia sis anys fins als 12.

El seu testimoni va ser gràfic, parlant de penetracions digitals vaginals, grapejades, masturbacions que Nassan disfressava de tractament mèdic. Nombrosos relats del sever i durador impacte psicològic dels abusos, incloent el que va portar persones com Annette Hill, una de les adultes a les quals va agredir Nassar, a «pensar en el suïcidi». Donna Markham, va testificar en nom de la seva filla, Chelsea, que va ser abusada pel metge i es va treure la vida als 23 anys el 2009. «Tot va començar amb ell. Tot va començar amb ell».

Altres responsables

Des que una investigació de l’Indianapolis Star va revelar les primeres acusacions el 2016 ha anat caient el mur de silenci i la complicitat que havien permès a Nassar seguir abusant impunement. I Nassar, per a qui la fiscalia demana en aquest cas fins a 125 anys de presó (un per cada dona agredida), ja té una altra sentència a 60 anys per possessió de pornografia infantil. Espera a més la sentència d’un cas en un altre comtat per altres tres agressions.

Gabrielle Douglas en l'exercici de la barra d'equilibri de Londres-2012 / MIKE BLAKE (REUTERS)

Ell s’asseu a la banqueta a Lansing, però no és l’únic jutjat. Altres adults que van mirar cap a un altre costat comencen a haver de donar respostes. I el mateix succeeix amb institucions com Michigan State University i USA Gymnastics, la federació per a la qual era coordinador mèdic. Totes dues, així com executius i destacats entrenadors, ara enfronten demandes civils per haver postergat denúncies o per haver-li permès seguir treballant fins al 2016, malgrat que va ser investigat per la policia el 2004 i el 2014.

Notícies relacionades

Les primeres denúncies a la universitat, segons van declarar quatre atletes a ESPN, es remunten a finals dels anys 90. I Olivia Cowan, una de les dones que va parlar al tribunal, va definir els administradors del centre com a «covards».

Les estrelles olímpiques de les quals va abusar Nassar també han elevat les seves veus contra la federació. Ho va fer Maroney, que el mes passat va presentar una demanda contra USA Gymnastics acusant-los d’haver-li pagat perquè firmés un acord de confidencialitat quan la van indemnitzar pels abusos de Nassar. I ho va fer dilluns Biles. En el comunicat que va penjar a Twitter dilluns, la jove que per a molts és la millor gimnasta de tots els temps, va escriure: «Durant molt de temps m’he preguntat ¿vaig ser massa naïf? ¿Va ser culpa meva? Ara sé la resposta a aquestes preguntes. No, no va ser culpa meva. No, no he de portar i no portaré la culpa que pertany a Larry Nassar, USAG (la federació) i altres».