PAGA POLÈMICA

Qatar fixa 166 euros de sou per treballar a les obres dels seus estadis

El salari no inclou les despeses de manutenció dels treballadors

1
Es llegeix en minuts

Qatar, que albergarà el Mundial de futbol el 2022, ha anunciat que estableix en 750 rials (166 euros) el salari mínim per als treballadors immigrants. Aquest salari, segons el ministre de Treball qatarià, Issa al-Nuaime, no comprèn la vivenda, l'aliment ni les necessitats dels treballadors.

El salari mínim és una de les parts més crítiques del conjunt de reformes de la llei del treball anunciades aquest últim mes a Doha. D'aquesta reforma en depenen els sous d'uns 2 milions de treballadors immigrants, la majoria centrats en la construcció de les instal·lacions de la Copa del Món.

Mesura polèmica

La mesura ha generat polèmica a Orient. Qatar és boicotejat políticament i econòmicament des del juny per l'Aràbia Saudita, Bahrain, els Emirats Àrabs Units i Egipte, que l'acusen de sostenir grups terroristes i de recolzar l'Iran. Després de l'anunci, les diferències entre Qatar i els països àrabs del Golf s'han engrandit.

"El salari mínim temporal de 750 rials al mes entrarà en vigor immediatament i realitzarem avaluacions per determinar el salari mínim fix", va explicar Issa al-Nouaime durant l'anunci de la reforma. "El compromís (amb les condicions dels treballadors immigrants) de Qatar no s'atura aquí. És un compromís a llarg termini i anunciarem noves millores", va afegir el ministre, que va assegurar que d'ara endavant tots els contractes hauran de ser aprovats pel govern.

Altres reformes

Notícies relacionades

Entre la resta de reformes anunciades destaca l'obligació de registrar els contractes de treball al ministeri i la prohibició que els treballadors deixin el país o canviïn de feina mentre el contracte segueixi vigent.

Després de l'anunci de les reformes, l'Organisme Internacional del Treball (OYE) ha declarat que Qatar no viola els drets dels treballadors, i per tant ha decidit tancar la denúncia que havia rebut contra l'emirat.