NOVA MEDALLA PER A LA CAMPIONA DE BADALONA

Belmonte, subcampiona mundial dels 1.500 lliure

La nedadora catalana només queda darrere de l'extraterrestre Ledecky i estrena palmarès a Budapest

ecarrasco39443818 swimming     17th fina world aquatics championships     wome170725194050

ecarrasco39443818 swimming 17th fina world aquatics championships wome170725194050 / STEFAN WERMUTH

3
Es llegeix en minuts
Joan Carles Armengol / Barcelona

Mireia Belmonte ha aconseguit aquest dimarts la seva primera medalla en els Mundials de natació de Budapest al ser segona en la final dels 1.500 metres lliure. La nedadora badalonina, de 26 anys, no ha pogut, com s'esperava, amb l'extraterrestre Katie Ledecky (EUA), que persegueix sis medalles d'or en aquest campionat (ha estat la guanyadora de la final amb un temps de 15.31.82), però sí que ha aconseguit confirmar-se com la millor de la resta de nedadores mortals al penjar-se la medalla de plata en la tercera prova que ha disputat a Budapest. També és la tercera medalla de la delegació espanyola a Budapest 2017, després de les dues de plata d'Ona Carbonell en sincronitzada.

Mireia Belmonte

NEDADORA ESPANYOLA

"No m'ho esperava. En els 1.500 s'ha de tenir molta paciència, perquè al final, en els últims 200-300 metres, es pot pagar l'esforç"

"No m'ho esperava", ha dit Belmonte després del seu èxit. "Al principi semblava una cursa difícil, perquè érem quatre noies per a dues medalles, perquè Ledecky està en el seu món i és difícil atrapar-la", ha afegit somrient. Una de les claus de la seva plata, ha afirmat, ha sigut la calma davant els atacs prematurs de les rivals. "En els 1.500 s'ha de tenir molta paciència i no accelerar, perquè al final, en els últims 200-300 metres, es pot pagar l'esforç".

Després de fracassar el primer dia en els 200 estils i els 400 lliure, Belmonte ha tret el millor de si mateixa en els 1.500 i ha quedat segona amb un nou rècord d'Espanya (15.50.89), i ha deixat el bronze per a la italiana Simona Quadarella (15.53.86), l'única capaç d'aguantar-li el ritme fins als 1.200 metres. A partir d'aquí, Belmonte se n'ha anat i ha amarrat la plata.

Una cursa intel·ligent

Es tracta de la quarta medalla de Mireia Belmonte en uns Mundials, després de les tres que va aconseguir a Barcelona 2013: dues de plata (400 estils i 200 papallona) i una de bronze (200 estils). Fa dos anys es va perdre el Mundial de Kazan (Rússia) per una doble lesió a les espatlles, així que ahir va començar a treure's l'espina d'aquella dolorosa absència.

Belmonte ha actuat amb molta intel·ligència en una cursa en què ha nedat pel carrer cinc i s'ha aprofitat de la referència que li donava la italiana Quadarella, ja que Ledecky ha nedat tota la prova en solitari, lluny de totes les rivals gràcies a un estil poderosíssim, de potents braçades i moviment escàs dels peus.

Els 1.500 han sigut des del principi tres carreres. La de la nord-americana, sola al davant, la de cinc aspirants a dues medalles --la xinesa Hou Yawen, l'hongaresa Boglarka Kapas, Belmonte, Quadarella i la xilena Kristel Kobrich-- i la de la nedadora de Liechtenstein Julia Hassler i l'hongaresa Ajna Kessel, que pugnaven per eludir l'última plaça. Fins als 650 metres, les cinc perseguidores de Ledecky han anat juntes i a partir dels 900, la italiana ha accelerat, Belmonte se n'ha adonat i la xinesa i Kapas s'han anat quedant enrere.

21 medalles

Notícies relacionades

L'hongaresa era la principal amenaça de l'espanyola, ja que tenia més bona marca personal, però Belmonte controlava la situació. Ha nedat uns quants trams de 50 metres a 32 segons, ha aguantat el ritme i ha respost a l'atac de la italiana. El panorama s'ha aclarit per a la badalonina en els últims 250 metres. Belmonte ha accelerat i la italiana ja només ha pogut mantenir el seu ritme per assegurar-se la medalla de bronze. Ha tocat primera Ledecky (15.31.82) i 19 segons després ho ha fet Belmonte. L'espanyola ha batut per 6.40 segons el rècord d'Espanya, que estava en poder seu des del 2014. Quan Belmonte s'ha sabut plata, ha mirat el marcador, ha somrigut per la gran marca i la inexpressiva Ledecky l'ha felicitada. És la tercera medalla d'Espanya en aquest Mundial, la primera de la natació en línia i la quarta seva en un Mundial després de les tres de Barcelona 2013. L'espanyola acumula 21 medalles: 4 d'olímpiques, 4 en Mundials i 13 en campionats d'Europa.