Les estratosfèriques comissions dels agents de Pogba, Bale i Kroos

rpaniagua35303455 football soccer britain  hull city v manchester united   pre160830172351

rpaniagua35303455 football soccer britain hull city v manchester united pre160830172351 / Lee Smith

2
Es llegeix en minuts

La nova entrega de les revelacions sobre el costat fosc del futbol, l’anomenat cas Football Leaks, incideix en les comissions estratosfèriques dels agents dels futbolistes. Criden l’atenció els ingressos de Mino Raiola, l’agent que es va embutxacar una fortuna amb Paul Pogba. El centrecampista francès va costar al Man-chester United la xifra rècord de 105 milions d’euros i Raiola es va quedar ni més ni menys que 27 milions.

El conglomerat de mitjans internacionals que van desvelant els secrets del futbol, entre aquests Der Spiegel, Times, El Mundo i Mediapart explica que el 2012 Raiola es va reservar 18 milions si en un futur traspàs del jugador francès arribava als 90 milions. Al final va pujar a 105 i amb això la seva comissió. De fet, es diu que Raiola va guanyar del 2012 al 2015, quan Pogba era al Juventus, un total de 37 milions, el triple que el jugador.

Darrere del joc tèrbol de les comissions de Pogba es va ocultar una altra lluita igual de tèrbola entre Raiola i un exrepresentant del jugador francès. El seu cas exemplifica les maniobres que sovint fan els agents per engreixar la seva comissió i amb això els preus dels traspassos.

BON NEGOCI / Raiola, que va néixer a Itàlia i va créixer a Holanda, va guanyar un bon pessic amb el traspàs del centrecampista armeni Henrikh Mkhitarayan, del Borussia Dort-mund al United. Va costar 42 milions i ell se’n va embutxacar el 20%. Si el Dortmund al final no accedia a vendre’l, Raiola tenia una clàusula per la qual també cobrava una gran comissió. Raiola és l’agent d’enfants terribles com Ibrahimovic i Balotelli.

Un altre que va fer un bon negoci va ser l’agent de Gareth Bale pel seu fitxatge pel Madrid. Si els documents de Football Leaks ja van provar que el seu fitxatge pel club blanc va ser més costós que el de Cristiano (101 milions), el seu agent, David Manasseh va cobrar per la transacció 16,3 milions en tres pagaments el 2015.

Notícies relacionades

Un altre traspàs amb molts diners entremig va ser el de Toni Kroos pel Madrid. Segons Der Spiegel, l’agent Volker Struth va rebre dos milions de l’entitat blanca i era només una part dels cinc milions que haurà ingressat fins al 2018. Kross, amb contracte fins al 2022, va passar de cobrar 10,9 milions a 14,5 milions bruts anuals.

Un altre cas curiós és el d’Ilkay Gundogan. El seu pare va pactar la renovació pel Dortmund, amb la qual cosa es va assegurar 800.000 euros i un percentatge d’un futur traspàs. Quan aquest any Gündogan va firmar pel City, el seu pare va rebre quatre milions.