Els tècnics del Ministeri d'Hisenda demanen que les dades de Cristiano vagin a la Fiscalia

El jugador s'arrisca a 18 mesos de presó, que no impliquen l'ingrés a la presó, i una forta multa

alsoler36503040 real madrid s portuguese forward cristiano ronaldo smiles as161205120310

alsoler36503040 real madrid s portuguese forward cristiano ronaldo smiles as161205120310 / JOSEP LAGO

3
Es llegeix en minuts

Els tècnics del Ministeri d'Hisenda (Gestha) han sol·licitat aquest dilluns a l'Agència Tributària Estatal (AEAT) que remeti a la Fiscalia les dades de què disposi relacionades amb les revelacions publicades aquest cap de setmana per la xarxa de periodisme d'investigació EIC sobre el món del futbol, en què està inclòs el portuguès Cristiano Ronaldo.

Rajoy: "Que es mulli l'agència tributària"

Mariano Rajoy no ha volgut entrar a valorar en profunditat la situació tributària de Cristiano Ronaldo. "No, no, sobre això que es mulli l'agència tributària, jo procuro no opinar del que no sé". Així s'ha expressat el president del Govern en una entrevista, sobre diferents assumptes, que ha concedit al diari 'La Voz de Galicia".

No obstant, precisa que els tècnics "creuen que aquest procés es dilatarà fins que l'organisme hagi fet les actes vinculades a tres presumptes delictes fiscals del jugador portuguès i el procés de cobrament d'aquests deutes s'iniciï". "En cas contrari, l'AEAT no computaria aquests deutes en els seus resultats de les actuacions de control i lluiria com a obra de la Fiscalia. Per això, el col·lectiu es pregunta fins a quin punt les revelacions de 'Football Leaks' estaven sota coneixement d'Hisenda o si, en canvi, s'han trobat amb un cas de més envergadura en vista de la publicació de les dades", apunta l'escrit. Segons informa en un comunicat, Gestha entén que, davant aquests documents -entre els quals destaquen els referents al futbolista del Reial Madrid-, "hi podria haver indicis suficients per remetre el cas a la Fiscalia i que aquesta valori si ha d'interposar la querella corresponent".

DEMANEN QUE EL DIRECTOR DE L'AGÈNCIA TRIBUTÀRIA VAGI AL CONGRÉS

Els tècnics d'Hisenda també consideren que el director de l'AEAT ha d'"explicar al Congrés quin és el criteri per enviar o no a la Fiscalia les grans defraudacions d'aquests esportistes, així com quines conseqüències penals podria comportar que s'ordeni investigar només tres anys i no més exercicis i per quin motiu".

El futbolista portuguès té oberta una inspecció per tres exercicis, del 2011 al 2013 

Pel que fa a Cristiano Ronaldo, el comunicat indica que "l'AEAT li ha obert un procediment d'inspecció per tres exercicis -els del 2011, 2012 i 2013- i, en cada un d'ells, si hi concorregués el delicte fiscal superaria probablement els 600.000 euros. A més podrien haver-se utilitzat empreses instrumentals en paradisos fiscals, i en aquest cas es tractaria d'un 'delicte fiscal agreujat' que comporta penes de presó de dos a sis anys per cada delicte".

18 MESOS DE PRESÓ, COM A MÀXIM

"S'hauria d'investigar  "S'hauria d'investigar el grau de col·laboració d'advocats, assessors i representants del jugador", diuen els tècnics

No obstant, si el jugador reconeix judicialment els fets i abona les quantitats reclamades, en el seu cas, es podria rebaixar la pena en fins a dos graus, i això deixaria la pena màxima de presó en 18 mesos pels tres presumptes delictes, i s'evitaria l'entrada a la presó. Si el cas es tanqués així, la Justícia podria condemnar el futbolista -cosa que serviria d'exemple per a la societat-, aquest podria seguir amb la pràctica esportiva i Hisenda cobraria les quantitats que se li deuen.

La Gestha afegeix, sobre els exercicis 2014 i 2015, que "els tècnics creuen que els assessors fiscals i advocats de Cristiano Ronaldo li recomanaran fer declaracions complementàries per pagar les quantitats presumiblement defraudades i exonerar les penes per nous delictes fiscals. Com també recomanarien fer-ho en els exercicis 2009 i 2010 per evitar la investigació judicial d'aquests presumptes delictes fiscals agreujats que prescriuen penalment en un termini de deu anys".

ELS COL·LABORADORS DEL JUGADOR

Notícies relacionades

En el seu escrit assenyala que aquest col·lectiu "ha reclamat des del 2006 que s'equipari la prescripció tributària als 10 anys de la prescripció penal del delicte fiscal agreujat. Pel col·lectiu, aquest és un exemple molt clar que els quatre anys de prescripció tributària impedeixen a l'AEAT investigar els anys 2009 i 2010, en canvi accepta les declaracions complementàries d'anys prescrits per aconseguir l'exoneració de les penes d'aquests delictes".

A més, els tècnics creuen que també "s'hauria d'investigar el grau de col·laboració d'advocats, assessors i representants del jugador en la comissió dels presumptes delictes agreujats".