ALPINISME

Kilian Jornet decideix avortar la seva pujada a l'Everest pel risc d'allaus

La situació de la muntanya era "bastant perillosa" per les fortes nevades caigudes els últims dies

kilian

kilian

1
Es llegeix en minuts

Kilian Jornet ha confirmat que les males condicions de la muntanya, amb fortes nevades els últims dies, l'han portat a prendre la decisió d'avortar el seu intent d'ascensió veloç a l'Everest per la cara nord, situada al Tibet. El repte de fer l'ascensió en temps rècord, sense l'ajuda d'oxigen embotellat, sense cordes fixes ni camps d'altura, complicaven encara més la seva missió en el sostre del món (8.848 metres).

Jornet ha comentat aquest dijous per telèfon via satèl·lit que quan ja estaven aclimatats per iniciar la pujada "el temps va començar a canviar". Després de tres setmanes a la base d'operacions, que finalment va situar a 6.000 metres d'altura, l'alpinista de la Cerdanya havia aconseguit aclimatar-se. De fet, durant aquests dies de preparació havia arribat a la cota de 8.000 metres.

El pla que s'havia fixat Jornet i els seus companys d'expedició, l'alpinista Jordi Tosas i els guies de muntanya i càmeres Seb Montaz i Vivian Bruchez, era provar un mètode d'aclimatació més ràpid i exigent, consistent a evolucionar en altura a molta intensitat i descendir després a cotes més baixes per recuperar.

FRUSTRACIÓ I PRUDÈNCIA

Notícies relacionades

Jornet ha lamentat el canvi de temps. "Hi va haver diverses precipitacions que van deixar fortes nevades i una acumulació de neu important. Així, encara que nosaltres ens trobàvem bé físicament hi havia molt perill d'allaus i ens era impossible poder pujar en condicions de seguretat òptimes". La muntanya estava en una situació "bastant perillosa" i va preferir optar per la prudència.

L'alpinista català ha reconegut sentir "una mica de frustració" després d'aconseguir una bona aclimatació i tenir "bones sensacions", però pujar amb tal quantitat de neu acumulada "suposava exposar-se massa". La seva idea és tornar a intentar-ho en futurs intents.