La 'torcida' escridassa el Brasil de Neymar

L'empat davant l'Iraq decep els brasilers i complica el pas en les eliminatòries

Els xiulets a les grades del Mané Garrincha mostren el gran descontentament de l'afició

jcarmengol34995989 topshot   brazil s player neymar heads the ball during the r160808052659

jcarmengol34995989 topshot brazil s player neymar heads the ball during the r160808052659 / EVARISTO SA

3
Es llegeix en minuts
EDU SOTOS / RIO DE JANEIRO

Xiulets, esbroncades i molta decepció a Brasília. L'or olímpic es posa més car que mai per a l'equip de Neymar Júnior després d'un decebedor empat a zero contra l'Iraq (0-0). La nit al Mané Garrincha va començar amb crits de ‘Brasil, Brasil’. Amb la mà al pit, els locals s'estrenyien el cor mentre escoltaven l'himne nacional. Sabien què s'hi jugaven: el sentiment de 208 milions de brasilers era a les seves botes. Aquesta vegada haurien d'empassar-se l'ansietat, la que tanta factura els va passar en el seu fluix debut amb Sud-àfrica (0-0), i treure l'orgull. Guanyar o guanyar, l'or olímpic no té cap més camí i la ‘torcida’ brasilera fa temps que ha perdut la paciència.

La ‘canarinha’ va començar amb força. En només dos minuts tant Neymar com Gabriel Jesús van tenir oportunitats clares davant un afortunat Hameed. No obstant, els valents iraquians no es van deixar acovardir. Recorrent al joc dur van aconseguir avançar fins a la meta de Weverton i, aprofitant una més que maldestra sortida del porter de l'Atlètic Paranaense, van aconseguir el primer pal del partit a remat d'Abdul-Raheem. L'estadi va contenir l'alè per un segon i el Brasil va començar a perdre el ritme.

Mentre Rogério Micale cridava els seus des del banc, Neymar es desesperava a la banda. Les seves diagonals, que tan bon resultat li donen al Barcelona, no aconseguien crear perill. Gabriel Jesús, el més actiu en l'atac, tampoc va estar fi de cara al gol. En el minut 31 el lateral brasiler Zeca ho tenia fet i va fallar. Després de deixar assegut el defensa Dhurgham el seu xut ras encara que innocent en excés va acabar sent refusat pel meta iraquià.

Deu minuts després Neymar queia davant l'àrea i després d'un intent de tangana, els iraquians estaven calents i ja sumaven dues targetes grogues, el barcelonista va estavellar la pilota a la barrera. El rebot, aprofitat per Renato Augusto, va acabar xocant al travesser del visitant posant fi a una primera part amb poc joc, falta d'idees i sequera de gols. El públic de Brasília no va perdonar el pobre espectacle dels seus i els va marcar el camí als vestidors amb una bona xiulada.

ENTRA RAFINHA

A la segona meitat, Micale va recórrer novament al 4-2-4 amb l'entrada de Luan i Rafinha. El davanter del Gremi va aportar frescor a l'atac i el blaugrana va assegurar una millor circulació de la pilota. El gran sacrificat de la nit va ser Gabriel Jesús, l'atrevit fitxatge del City de Guardiola va sortir del camp visiblement enfadat i fins i tot va rebre els xiulets de la ‘torcida’ que a aquestes altures no podia contenir la seva decepció. “Olé, Olá, Marta, Marta”, es va cantar a la grada del Mané Garrincha en referència a l'estrella de la ‘seleçao’ femenina que el dia abans li havia endossat dos golassos a Suècia.

Notícies relacionades

El rellotge va avançar contra el Brasil i els últims minuts del partit van deixar clar que la preparació d'alguns dels jugadors no era la millor. Després de 42 dies de vacances Neymar era incapaç de mantenir el ritme dels iraquians i es passejava desesperat per la banda. El seu enuig estava més que justificat si es pensa que alguns dels seus companys, com el centrecampista del Flamengo Renato Augusto, no van estar al nivell d'una selecció que suma cinc estrelles sobre el seu escut. El xiulet final va confirmar el desastre: el Brasil no depèn de si mateix per passar les eliminatòries. 

“No guanyar l'or seria una derrota molt dolorosa”, havia explicat només un dia abans Neymar en una entrevista amb 'L'Équipe'. El cert és que el dolor ja ha començat. Amb total seguretat, els xiulets del públic del Mané Garrincha es van repetir en els somnis del crac del Barça. Si guanyar l'or olímpic amb el Brasil és el somni més gran de Neymar, perdre davant el seu públic i sense marcar ni un sol gol podria ser el seu pitjor malson. La maledicció del Brasil als Jocs Olímpics es manté i tot fa pensar que igual que va passar amb Pelé, Neymar podria acomiadar-se dels seus segons Jocs sense aconseguir l'or.

La fitxa

Camp: Mané Garrincha (Brasília).