OLIMPISME

Així serà la gran festa de Rio 2016

L'estadi de Maracanà acollirà una cerimònia inaugural que promet deixar petit al Carnaval de Rio

L'encarregat d'encendre el peveter és el secret més ben guardat, però tothom aposta per Pelé

La torxa olímpica surfeja a les platges de Rio. / AP / CHARLIE RIEDEL / VÍDEO: ATLAS

3
Es llegeix en minuts
Edu Sotos
Edu Sotos

Periodista

ver +

El gran moment del Brasil ha arribat. Després d’una llarguíssima espera plena d’incerteses i polèmiques, la flama olímpica brillarà divendres que ve al mític estadi de Maracanà, marcant l’inici de Rio 2016. N’hi ha per a això i per a molt més si es pensa que la festa que presentarà al món els primers Jocs celebrats en un país de Sud-amèrica haurà d’estar a l’altura de la ciutat amfitriona, és a dir, un immens Carnaval que començarà exactament  la nit de divendres a dissabte a la una de la matinada a Espanya.

«Volem celebrar la festa més gran que s’hagi vist mai al Brasil», va sentenciar la coreògrafa Daniela Thomas, que amb el famós director Fernando Meirelles (Ciudad de Dios, El jardiner fidel) han dissenyat al mil·límetre un espectacle que serà vist en directe pels 70.000 afortunats espectadors a Maracanà i per 3.000 milions de persones per televisió. Un remolí de música i color amb un ritme marcat per 500 ballarins de les 12 millors escoles de samba de Rio com a pas previ a la desfilada dels 10.500 atletes de 207 delegacions nacionals, una d’elles l'equip olímpic de refugiats amb els seus deu membres.

, en què participaran Caetano Veloso i Gilberto Gil Uns 3.000 milions de persones veuran la inauguració dels primers Jocs sud-americans

Com no podia ser d’una altra manera, la música popular brasilera, representada pels inesgotables Caetano Veloso i Gilberto Gil, serà el fil conductor d’un espectacle que inclourà des de l’arribada dels portuguesos al Nou Món fins al fosc episodi de l’esclavitud, un estigma que  el Brasil encara somia a superar. Per no caure en el romanticisme, la funkeira Anitta i el raper Marcelo D2 posaran el toc contemporani a una cerimònia en què es presentarà la cançó oficial de Rio 2016 composta per Thiaguinho, íntim amic de Neymar. Després de la representació de la història del Brasil, els esperats atletes faran la seva anhelada aparició a Maracanà encapçalats per uns abanderats de luxe. Amb Rafael Nadal al capdavant dels 306 integrants de la delegació espanyola, Michael Phelps representant els Estats Units i Andy Murray el Regne Unit, l’espectacle està garantit.

"Volem celebrar la festa més gran "Volem celebrar la festa més gran mai vista al Brasil", assegura la coreògrafa de la cerimònia Daniela Thomas

Una desfilada que trobarà el seu moment més humà quan la nedadora siriana Iusra Mardini, abanderada de l’equip de refugiats, faci la seva aparició. Un fet increïble per a una noia que va travessar nedant les aigües del Mediterrani fugint dels horrors de la guerra i que ara aspira a fer història. Un altre punt important a tractar serà la violència contra la dones i els col·lectius LGTB. Un assumpte espinós en un país fortament conservador i que serà introduït en l’espectacle a través de l’aparició de la model retirada Giselle Bündchen i la model transsexual Lea T, una cosa impensable tan sols uns anys enrere.

Notícies relacionades

Malgrat que la cerimònia serà molt vistosa, existeix una gran preocupació per impedir que tanta opulència sacsegi els ànims del públic brasiler enmig d’una duríssima crisi econòmica. Amb aproximadament la meitat del pressupost de la cerimònia de Londres 2012, uns 24 milions d’euros, la inauguració de Rio 2016 pretén ser bona, bonica, barata i sostenible, ja que la immensa riquesa natural de l’Amazones, així com la responsabilitat del Brasil en la seva conservació, serà un dels principals temes de la cerimònia. No en va, el peveter de Rio 2016 tindrà la taxa d’emissió de gasos més baixa de tots els Jocs.

¿PELÉ O CORDEIRO DE LIMA? 

Precisament, l’encesa de la flama olímpica serà la gran sorpresa de la nit. Malgrat els rumors que serà el mateix Pelé l’encarregat de transformar aquest moment màgic, no hi ha res confirmat. Molts són els que reserven aquest honor al corredor de marxa Vanderlei Cordeiro de Lima, que va perdre l’or a Atenes 2004 al ser atacat per un espectador. Encara que es va haver de conformar amb el bronze el seu gest de perdó amb l’agressor el va convertir en un exemple. Mentrestant, O Rei do Futebol sembla esar disfrutant com un nen, malgrat que les seves cames ja carreguen 75 anys de regnat, amb la incògnita generada al seu voltant: «M’encantaria fer-ho, però no sé si podré ¿Us agradaria?».