CAS ÚNIC EN L'HÍPICA MUNDIAL

American Pharoah, el semental dels 35 milions de dòlars a l'any

Nominat a millor esportista del 2015 als EUA, el cavall campió cobrirà aquest any 175 eugues en cinc mesos

american-pha

american-pha

2
Es llegeix en minuts
JOSÉ I. CASTELLÓ / BARCELONA

A veure quin esportista retirat és capaç de guanyar el que aquest pura sang aconseguirà i, a més, de la millor manera possible. Resulta que American Pharoah, el cavall de carreres guanyador de la Triple Corona americana, un fet històric, ha dit adéu als hipòdroms i ha passat a exercir de semental. I ho fa a preu d'or.

Els seus propietaris esperen recaptar 35 milions de dòlars en un sol any si el poltre és capaç de satisfer les 175 eugues que de febrer a juny el festegen al seu estable. Totes aquestes eugues només s'aparellen si són de sang blava. O sigui, del millor llinatge, perquè no només s'han de pagar els 200.000 dòlars d'honoraris que es demanen pel seu preat coit, xifra rècord en la cria, sinó que abans elles han d'acreditar un currículum vite d'ascendència reial i importants triomfs en competició.

Si compleixen les exigències, American Pharoah ja s'encarrega després d'acontentar-les plenament per continuar la seva estirp. “Està demostrant que segueix sent el bon professional que sempre ha sigut. Cobreix entre 2 i 3 eugues al dia sense cap problema”, ha dit Scott Calder, un dels portaveus de Coolmore Stud, la seva nova casa a Kentucky.

EL DESCANS DEL GUERRER

Aquest pura sang s'ha guanyat a pols el seu milionari retir. American Pharoah es va adjudicar l'any passat la llegendària Triple Corona, una espècie de sant grial del món de les carreres de cavalls, i que cap exemplar aconseguia als Estats Units des de feia 37 anys. Una fita històrica per a un esport necessitat d'herois per ser admirats i seguits.

A més, el cavall en una temporada va sumar 8.700.000 dòlars en premis, va competir en set hipòdroms diferents, va agafar 14 avions, va recórrer 32.350 quilòmetres, va anar a programes de televisió i va donar un 10% dels seus premis a associacions de beneficència. “Va ser un verdader campió dins i fora de les pistes. Un cavall que només tens una vegada a la vida”, va dir d'ell el seu entrenador Bob Baffter.

UN AUTÈNTIC FORA DE SÈRIE

Nominat a Esportista de l'Any 2015 per la revista 'Sports Illustrated', i el preferit dels lectors amb el 47% dels vots, superant'esportistes com Leo Messi (6%) o Stephen Curry (4%), els editors de la publicació van decidir finalment que l'elegida fos Serena Williams (1%), desatenent el clam popular i desencadenant una forta polèmica entre els aficionats a l'esport.

Notícies relacionades

L'elecció havia despertat verdadera expectació al tractar-se d'un cas increïble: un animal podia fer història al batre 11 astres en l'elecció de l'Esportista de l'Any. Un èxit sense precedents per a un cavall de carreres i que bé hagués valgut un renill de felicitat d'haver guanyat el merescut premi.

Ara, aquest renill de satisfacció se sent al seu estable. I si res es torça, amb quatre anys que té actualment American Pharoah, ressonarà uns 20 anys més. Un verdader plaer i un negoci en tota regla. D'or, per més senyes.