Defensar per guanyar

Els tres candidats al títol basen les seves aspiracions per ser campions a mantenir la porteria a zero

jdomenech33729501 sevilla      30 04 2016      bravo pide tranquilid160501201437

jdomenech33729501 sevilla 30 04 2016 bravo pide tranquilid160501201437 / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
Joan Domènech
Joan Domènech

Periodista

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Qui ho diria, però el Barça i el Madrid han arribat a la conclusió que les seves opcions per conquistar el títol passen per mantenir la porteria a zero en els últims partits. No sorprèn tant en el cas de l'Atlètic, el tercer candidat, segon a la classificació, amb una filosofia que sempre, en l'era Simeone, s'ha basat en una sòlida defensa. Oblak, el meta blanc-i-vermell, només ha encaixat 16 gols en les 36 jornades, i està a punt de batre el rècord de Liaño (Deportivo), que en va rebre 18 a la Lliga 1993-94, i que se li va escapar pels pèls a Claudio Bravo (19) l'última temporada.

Potser és una conseqüència del vertigen que se sent davant la derrota i que envaeix tots els equips -els que lluiten per ser campions i els que pretenen evitar el descens- o potser es tracta del convenciment davant la necessitat extrema d'aconseguir tots els punts. No hi ha diferències entre el Barça i els seus assetjadors des que el campió va encadenar tres derrotes consecutives (1-2 en el clàssic, 1-0 a Anoeta i 1-2 contra el València). La conquista del títol passa per vorejar la perfecció; és a dir, la impossibilitat de fallar. La qualitat de les davanteres, capaces de marcar un sol gol del no res, ha convençut els entrenadors perquè extremin la seguretat defensiva.

TER STEGEN TORNA

Bravo es va acomiadar del rècord la passada campanya i es podria haver acomiadat de la Lliga en l'actual. Substituït quan faltaven dos minuts per al final en el partit contra el Betis, les proves mèdiques han confirmat una lesió muscular al soli de la cama dreta. Un altre problema al soli de l'esquerra, al setembre, el va tenir quatre partits de baixa. Dissabte, com fa una quants mesos, el va reemplaçar Ter Stegen, que potser acabarà el campionat per preparar-se, al mateix temps, per a la final de Copa del 22 de maig contra el Sevilla. El club no va voler precisar quant temps necessitarà Bravo (23 gols encaixats en 32 partits) per recuperar-se.

Notícies relacionades

A Ter Stegen li tocarà, si és confirma la baixa de Bravo, mantenir la solidesa defensiva dels últims partits. «Hem defensat a un nivell bestial. No hem passat problemes», va ressaltar Luis Enrique al final el partit contra el Betis, al·ludint a la prioritat que ha establert d'evitar peti qui peti un gol rival que augmenti l'ansietat de l'equip des que va perdre tot l'avantatge. El Betis només va rematar dues vegades (una entre els tres pals).

L'ART BLANC-I-VERMELL

Amb el zero a la porteria, un gol està virtualment assegurat, sigui de Messi o Suárez, sigui de Griezmann, sigui de Bale, amb Cristiano lesionat. El Barça suma els tres últims partits seguits sense encaixar, per quatre l'Atlètic, que ha convertit la protecció a Oblak en un art inigualable: no ha rebut gols en 16 dels últims 20 partits disputats al Calderón i ha vençut per 1-0 en els últims tres partits. Una solvència defensiva similar la mostra el Madrid des de l'arribada de Zidane, que és el tercer menys golejat de la Lliga i només va permetre 7 rematades a la Reial Societat, 4 entre els tres pals. La idea de Luis Enrique, Simeone i Zidane no canviarà quan falten dues jornades per al final.