LES REACCIONS A L'ESCÀNDOL DE DOPATGE

La picaresca russa

El Govern de Moscou demanarà al COI que permeti als seus atletes competir sota la bandera del Comitè Olímpic Rus

Amb la iniciativa intenten eludir la prohibició dictada per la IAAF

2
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

En tres mesos la crisi esportiva russa podria estar resolta. És el termini que els experts internacionals fixen perquè es tanqui un dels principals escàndols de dopatge dels últims anys, el que ha afectat l'atletisme rus, el que ha denunciat l'Agència Mundial Antidopatge (AMA), un pla perfecte (o gairebé perfecte) perquè els representants del país assaltessin les medalles i es convertissin en estrelles mundials.

Tot apunta en aquesta direcció, des dels missatges més ferms dels directius de l'AMA, fins a la interpretació de la consigna que Thomas Bach, president del Comitè Olímpic Internacional (COI), va enviar dissabte: «Estic segur que si es compleixen les mesures proposades els atletes russos seran a Rio». Bastant clar. No obstant, el Govern rus intenta buscar alternatives, gairebé aliades amb la picaresca, per si no poden complir les exigències de l'AMA.

Per això el sorprenent anunci que ahir va fer Vitaly Mutko, ministre d'Esports rus, que va comunicar que el seu país vol demanar al COI que permeti als seus atletes disputar competicions internacionals -pensant sobretot en els Jocs de Rio- sota una altra bandera. I en el suggeriment va fixar com a estendard oficial l'ensenya del Comitè Olímpic Rus. «Espero que en tres mesos pugui estar solucionat el nostre problema, però, mentrestant, m'agradaria que es permetés als nostres atletes participar a les competicions internacionals sota la bandera del nostre comitè olímpic».

Sembla complicat que s'atengui la petició russa perquè, si es fes, significaria pràcticament una burla al minuciós informe realitzat per la comissió independent de l'AMA, que va posar sobre la taula les pràctiques dopants a Rússia i que va conduir a la suspensió de la Federació Russa d'Atletisme que va decretar la IAAF (Federació Internacional d'Atletisme) divendres passat.

Rússia, a més a més, i només per si de cas, es guarda una altra carta que pot fer servir en qualsevol moment. La federació d'atletisme té la potestat de poder acudir al TAS (Tribunal d'Arbitratge Esportiu) perquè revoqui el dictamen de la IAAF. Per ara, Rússia ha preferit començar a fixar un full de ruta, encara que dimecres que ve arribarà, llevat sorpresa, una nova patacada per a Moscou. El comitè fundador de l'AMA es reuneix i té al damunt de la taula la suspensió de la RUSADA, l'agència antidopatge russa. Sense les seves facultats no poden organitzar competicions internacionals al país, cosa que es tradueix en el fet que quedaria en l'aire el Mundial de futbol del 2018.

La protesta d'Issinbàieva

Notícies relacionades

Rússia es prepara per eludir tots els obstacles. Així, diversos actors de primer nivell, els atletes que temen veure's privats dels Jocs, ja han anunciat també la seva voluntat d'anar a Rio sota la bandera de les anelles olímpiques, com en alguna ocasió han fet esportistes amb el seu comitè suspès o no reconegut, i també per causes d'índole política.

Entre els més actius hi ha la doble campiona olímpica Elena Issinbàieva, que va contactar divendres amb la IAAF per demanar clemència. «La nostra situació és molt trista. No es pot privar els atletes innocents d'anar a Río».