EL NOU PROJECTE DE L'ENTRENADORA

Estimada enemiga

Anna Tarrés intentarà portar la sincronitzada ucraïnesa al podi de Rio, davant d'Espanya

2
Es llegeix en minuts
JOAN CARLES ARMENGOL / BARCELONA

Tenia ganes de tornar a treballar, de tornar a estar a la cresta de l'onada de la natació sincronitzada. Després d'assessorar França en el passat Mundial de Kazan (Rússia), va tenir ofertes de Mèxic, Itàlia, Alemanya i Brasil, però l'oferiment d'Ucraïna va ser «el millor caramel» que li podien oferir i Anna Tarrés s'ha compromès a ajudar l'emergent equip ucraïnès en la seva ambició de pujar per primer cop a un podi olímpic a Rio 2016, tant en duo com en equips. I això seria pràcticament sinònim que Espanya, el seu anterior equip, no estarà al calaix, perquè l'equip ara entrenat per Esther Jaumà ha baixat un parell d'esglaons i, a Kazan, ja només va estar per sobre d'Ucraïna en solo (modalitat no olímpica) gràcies a Ona Carbonell.

¿Significa això que la venjança és un plat que es menja fred? «Col·laborar ara com a assessora amb Ucraïna no és una venjança ni una provocació, sinó una oportunitat de seguir en la sincronitzada d'alt nivell», assegura Tarrés, que ahir va acabar al Natació Montjuïc una concentració d'una setmana amb les seves noves noies, que ja van aconseguir un bronze a Kazan (en duo lliure). L'entrenadora, de 48 anys, que des del 1997 va conduir la sincro espanyola a conquistar 52 medalles, ja ha paït el traumàtic acomiadament del 2012, declarat judicialment improcedent i pel qual acaba de cobrar 430.000 euros a costa de la federació espanyola.

Una motivació

Notícies relacionades

Tarrés, centrada en la seva nova tasca d'assessora de coreografies d'Ucraïna, no eludeix comentar la situació de la sincronitzada espanyola, que no passa pel seu millor moment. Potser per això tant Jaumà com la directora tècnica, Ana Montero, han decidit convèncer Gemma Mengual que, als seus 38 anys, formi parella amb Carbonell en el duo. «Jo no l'hi hauria demanat mai -assegura Tarrés-. La Gemma ha sigut la millor nedadora de la història de la sincronitzada, però va deixar de nedar fa molt temps i a Espanya hi ha una generació de joves amb un gran futur, medallistes en categoria júnior, com Paula Ramírez, Berta Ferreras i Itziar Sánchez, que s'ha de saber seguir formant. El talent de base hi és, només s'ha de desenvolupar».

L'entrenadora barcelonina no eludeix que serà rival de l'equip espanyol a Rio, si els dos països es classifiquen en el preolímpic al març. «Honestament, crec que els servirà de motivació per anar una mica més lluny a Rio», va assegurar ahir sobre Montero i Jaumà enfrontades a la seva predecessora. Per ara, la seva enemiga íntima treballa per als interessos ucraïnesos.