LA SETMANA DECISIVA

Debat únic

Els quatre candidats s'enfronten per primera i última vegada al Camp Nou

Preparatius al Camp Nou per al debat dels quatre candidats a la presidència del Barça.

Preparatius al Camp Nou per al debat dels quatre candidats a la presidència del Barça. / JOAN PUIG

3
Es llegeix en minuts
DAVID TORRAS / MARCOS LÓPEZ
BARCELONA

Un plató a la tribuna del Camp Nou acollirà aquesta nit (22.00 h, TV3-Catalunya Ràdio) el primer i últim debat dels quatre aspirants a asseure's just a sobre d'aquest escenari. Fent honor al lema que tindran just al davant, el Més que un club escrit al lateral de l'estadi, dos expresidents, Josep Maria Bartomeu i Joan Laporta, i dos candidats que també han viscut el Barça des de dins, Agustí Benedito i Toni Freixa, jugaran un partit de dues hores amb la mirada posada en la final de dissabte a les urnes quan un total de 109.367 socis estan cridats a elegir el president número 41 de la història.

Un partit amb estils molt diferents, però amb el traç comú per a tres d'ells d'haver de remuntar un desavantatge de diversos punts davant de qui preferiria no presentar-se a aquest partit, convençut que no hi té res a guanyar i sí alguna cosa o molt a perdre. Bartomeu ha defugit fins avui els cara a cara i ha evitat entrar en el cos a cos amb els seus rivals per més que l'han buscat, especialment Laporta. Curiosament, qui es presenta amb el cartell del triplet i la bandera d'un Barça que mira sempre endavant, s'ha fet enrere i ha exercit una tàctica ultraconservadora, a l'altura del millor catenaccio, seguint les consignes dels seus assessors, amb l'obsessió de no exposar-se, no córrer riscos i explotar el seu perfil més conciliador. Una campanya molt estratègica, reforçada per l'evident i en alguns moments vergonyosa complicitat de la junta gestora i alguns treballadors del club, com en la retransmissió de les negociacions per Pogba per acabar dient que Luis Enrique no l'ha demanat ara.

L'ESTRATÈGIA DE BARTOMEU / El desig de Bartomeu és que el temps corri i que aquest llarg partit s'acabi al més aviat possible, sense res que l'alteri i que la superioritat que van marcar les firmes es concreti en vots. Així ha sigut fins ara per més que els seus rivals l'hagin assenyalat com a còmplice de Rosell (de qui tant ell com Freixa es desvinculen ara) en tots els conflictes que han esquitxat el club i hagin minimitzat la seva responsabilitat en els èxits esportius, recordant-li entre altres coses que va estar a punt d'acomiadar Luis Enrique arran de la crisi d'Anoeta. El contracte de Qatar i els dubtes sobre el model de La Masia han sigut focus de crítiques comunes per part dels altres aspirants. En el seu equip hi conviu la certesa d'anar davant dels altres i tenir a prop el triomf amb una inquietud que ni tan sols ara acaben de treure's de sobre. En aquest sentit, el debat d'avui provoca certa incomoditat, conscients que és l'última gran carta dels seus adversaris i que intentaran aprofitar-la sense reparar en atacs.

Malgrat que Bartomeu és el rival a batre, la campanya no ha sigut un tres contra un, i Laporta, Benedito i Freixa també s'han esforçat a marcar distàncies entre ells, distància simbolitzada en la negativa d'aquests dos últims a negociar qualsevol pacte amb l'expresident i fer un front comú que tindria moltes garanties d'èxit. Però les diferències entre ells són grans i així s'escenificaran avui també en el debat.

Notícies relacionades

L'OCASIÓ DE LAPORTA / Per a Laporta la cita és transcendental, i apareix com l'oportunitat de recuperar el desavantatge que li donen les enquestes en un terreny on es troba molt més còmode. El seu missatge s'ha centrat a recuperar la memòria i el canvi que va experimentar el club en la seva etapa de president i atribuir els èxits actuals a aquesta herència. Aquesta estratègia ha quedat plasmada també en un equip de noms carismàtics (Abidal, Masip, Grimau, Norris, Cairo) i el suport de dues figures de gran pes: Cruyff i Guardiola.

Un dels focus més bel·ligerants i que avui es repetirà ha sigut incidir en el fet que la imputació de Bartomeu pel cas Neymar pot comportar la seva condemna exercint de president. Per a Laporta, Benedito i Freixa el debat és una final que comença amb el partit perdut i molt costa amunt. Per a Bartomeu és un partit al qual es presenta sabent que rebrà molta llenya. Només en vol sortir sencer.