«No vull morir sense veure abans la Ryder a Caldes»

4
Es llegeix en minuts
LUIS MENDIOLA / BARCELONA

Fa gairebé quatre dècades (des del 1976) que Ángel Gallardo (Sitges, 29 de juliol de 1943) ocupa la vicepresidència del Circuit Europeu de golf. Així que aquest exjugador professional, que va començar com a cadi al Club Terramar (Sitges) i és un dels noms que van forjar la llegenda de l'armada espanyola, és una veu de referència en l'elecció de la seu per a la Copa Ryder del 2022, que es decidirà a l'octubre, i a la qual licita amb força el camp de la PGA Catalunya, a Caldes de Malavella (Selva).

-Vostè forma part del circuit europeu, així que s'entén que es mantingui neutral. ¿Però veu amb opcions reals la candidatura conjunta Costa Brava-Barcelona?

-He intentat no influir-hi fins ara. Però una vegada que el Comitè d'Avaluació de la Ryder ha completat la seva visita, em costa molt ser imparcial. Crec que les sensacions són molt bones i que la candidatura està passant els exàmens amb ­nota.

-Vostè té una implicació especial perquè a més va ser el dissenyador del camp, juntament amb Neil Coles.

-A mi m'encantaria que la Ryder vingués aquí. Ho he dit internament. No puc ser gaire imparcial, perquè aquest camp és com el meu bebè. El vam crear per a la Ryder del 97 però llavors vam tenir molts problemes financers. Ara estan superats. El camp té un propietari, Denis O'Brien, un empresari irlandès, que hi està molt implicat. No vull morir-me sense veure que la Ryder s'ha jugat a Caldes.

-La sensació general és que davant d'un rival poderós com Alemanya és difícil competir.

-Som una mica derrotistes. Hi ha molta gent que en sap més que jo, que hi sóc dins. Si no hi hagués res a fer, ho diria. El problema ara ja no són els diners. És que el país s'ho cregui, perquè la Ryder és una aposta important. Els jugadors s'hi han implicat molt, la federació també. Queden dos mesos d'una transcendència vital. Catalunya vol la Ryder. Jo crec que el Govern de Madrid hi està implicat. Però els que ho estan ho han de dir. Les opcions estan al voltant del 60% a favor aquesta candidatura. Creiem en nosaltres. Això és el que pot fer decantar l'e­lecció.

-¿Quins punts forts té la candidatura Costa Brava-Barcelona 2022?

-No hi ha un escenari millor. Ara mateix està perfecte. Les infraestructures són excel·lents. Dos aeroports, l'AVE que connecta Barcelona-Girona. Barcelona és una ciutat a la qual tothom vol venir. A això cal afegir l'atractiu de la Costa Brava. Tenim experiència. Hem organitzat Jocs Olímpics, Mundials de tota mena. Sabem fer les coses.

-La Ryder va sortir una vegada fora de les illes, a Valderrama, el 1997, i tornarà a fer-ho el 2018, a París. ¿No és complicat que repeteixi Espanya?

-¿Per què no? Això és un negoci. Vam crear això per als jugadors. Estem venent un producte europeu. A la PGA Europea hem d'ajudar Espanya perquè Espanya ha ajudat durant molts anys els professionals. I els anglesos ho saben. Espanya ha donat grans jugadors. Són els que han posat la Ryder allà a dalt. Fa uns anys, aquest país organitzava diversos tornejos, que s'han perdut per la crisi. Ens estem aixecant de mica en mica. Però cal ajudar. No és només pel que suposa l'elecció. És un esdeveniment que començaria aquest any i que arribaria fins al 2025. ¿Sap el que suposa? ¿El que genera?

-Els números que mou la Ryder són espectaculars...

-No és només un esdeveniment esportiu. És un negoci econòmic que hem d'aprofitar. Està al nivell gairebé dels Jocs Olímpics i d'un Mundial de futbol. Les dades de l'edició del 2014 parlen que es va arribar a una audiència de 500 milions d'espectadors. L'impacte directe que va rebre Irlanda en la seva economia, el 2006, va ser de 143 milions d'euros. I és una competició que no para de créixer.

-¿Què va suposar l'edició del 97 de la Ryder a Valderrama?

-Aquella Ryder va ser molt bona per a Espanya i per a Europa. El European Tour va aconseguir una imatge esplèndida. Si va venir a Espanya llavors va ser, entre altres coses, per Seve Ballesteros. Però també per un senyor, Jaime Ortiz-Patiño, un enamorat del seu camp, que se la va jugar i hi va posar els diners. No ho va fer el Govern. Va ser ell en un 90%.

Notícies relacionades

-¿Què és el que fa tan especial aquesta competició?

-La Ryder està per damunt de guanyar o perdre. Els jugadors s'enfronten només per honor, per prestigi. No hi ha diners. És com la Copa del Món, que vaig tenir l'honor de jugar sis vegades. Això és la Ryder. Jugadors que es maten perquè guanyi el seu equip. És l'únic esport on s'ha aconseguit que aquest esperit es transmeti per Europa.