LA GUERRA PELS DRETS AUDIOVISUALS

La Lliga demanda l'AFE per vaga il·legal

Tebas insisteix que no s'ha incomplert el conveni col·lectiu i planteja la possibilitat d'acabar la Lliga al juny i sense els jugadors de la Copa Amèrica

Tebas parla amb la premsa abans de demandar l’AFE a l’Audiència Nacional.

Tebas parla amb la premsa abans de demandar l’AFE a l’Audiència Nacional. / EFE / LUCA PIERGIOVANNI

3
Es llegeix en minuts

El president de la Lliga de Futbol Professional (LFP), Javier Tebas, ha presentat aquest divendres a l'Audiència Nacional una demanda contra l'Associació de Futbolistes Espanyols (AFE), perquè entén que la vaga convocada per aquesta "és il·legal" ja que "no s'ha incomplert res del conveni col·lectiu".

"La demanda és contra el sindicat perquè és una vaga il·legal, perquè no hem incomplert res del conveni col·lectiu perquè ens facin una vaga. La Federació el que ha fet és una espècie d'aturada, no tenim gaire clar com, emparant la vaga il·legal del sindicat", ha explicat després de presentar la demanda, que ha de resoldre la Sala de Social de l'Audiència.

DECISIÓ RECORREGUDA DAVANT EL TAD

El president de la LFP ha insistit que "no és un tema de drets laborals" i que "és un frau la vaga, perquè s'ha fet amb un muntatge amb la Federació", la decisió de la qual de suspendre de forma indefinida les competicions des del dia 16 també ha sigut recorreguda davant el Tribunal Administratiu de l'Esport (TAD).

"Hem demanat la suspensió cautelar de les decisions de la comissió delegada de la Federació i també que el jutjat que tramiti amb la màxima urgència possible o que adopti una decisió cautelar", ha assenyalat dos dies després que la RFEF anunciés la suspensió indefinida de la Lliga davant la decisió de l'AFE de fer vaga, recolzada pels comitès d'àrbitres i entrenadors, a més de les federacions territorials. La Lliga ha invitat el president de la RFEF, Ángel María Villar, a l'Assemblea General Extraordinària convocada per dilluns que ve, en què s'abordarà el conflicte generat per l'aprovació del decret llei.

LA LLIGA AL JUNY I SENSE AMERICANS

Tebas ha dit desconèixer si la competició de Lliga es pot acabar després de la disputa de la jornada del pròxim cap de setmana, ja que això és competència de la Federació Espanyola de Futbol (RFEF), encara que ha anunciat la disposició de la Lliga per jugar els partits pendents "al juny, després dels compromisos de la selecció i sense els jugadors que estiguin a la Copa Amèrica". "La Federació és la que decideix quan s'acaben els campionats. Els que ens han ficat en aquest embolic són la Federació i el sindicat. Imagino que deuen haver avaluat els efectes de la decisió que han pres", va afegir abans de xifrar en uns 50 milions d'euros per jornada els danys i perjudicis que afecten quinieles, drets audiovisuals i patrocinadors nacionals i internacionals.

El president de la LFP ha explicat que aquest dijous va demanar una reunió urgent de la comissió responsable del conveni de coordinació que els clubs tenen subscrit amb la RFEF, tot i que encara no ha rebut "cap resposta". "No entenc els jugadors en absolut, perquè tenim un marc de negociació col·lectiva i aquest estiu passat hem firmat un conveni on es garanteixen salaris i moltes qüestions que volen, però en el marc d'un reial decret llei que ha dictat el Govern el sindicat no ha d'intervenir en absolut", ha apuntat.

AGRAÏT AL GOVERN

També va dir que "s'ha d'agrair al Govern la labor encomiable al tenir sensibilitat amb els esportistes", per destinar-los un percentatge dels ingressos de la venda dels drets audiovisuals. "Si el sindicat vol més import per als seus sous ha de ser en el marc de la negociació col·lectiva. A Rubiales li vaig dir que si no estava content que seuríem a parlar, però mai en el marc de pressió d'una llei", ha afegit.

Notícies relacionades

Qüestionat sobre si els jugadors poden estar manipulats, Tebas ha parlat d'"estratègia comuna" i ha explicat que a la demanda es fa constar que volen "fer un dret de vaga raret", ja que el dret de vaga és per no entrenar-se o no jugar i la jornada s'amortitza". "Han buscat la suspensió fent un frau al dret de vaga per fer mal a la Lliga", ha assegurat abans d'afirmar que alguns jugadors van anar a la convocatòria de l'AFE d'ahir amb la idea que es  a parlaria del tema i del problema fiscal que tenen alguns.

Javier Tebas també ha aclarit les seves pròpies paraules d'aquest dijous quan ha dit que la imatge de la directiva d'AFE amb els jugadors darrere li recordava la de formacions polítiques com Bildu o Herri Batasuna. "Ja ho vaig dir ahir. Parlava de la imatge de pressió que es pretenia fer quan hi havia els responsables d'Herri Batasuna. Buscaven transmetre'ns una imatge de pressió, per això els vaig comparar, però en absolut amb l'actitud d'aquell grup polític. Si algú s'ha sentit afectat li demano excuses", ha afirmat.