RECONEIXEMENT A UNA COMPETICIÓ POLIESPORTIVA

El Rei impulsa Tarragona

Felip VI recolza amb la seva presència l'organització dels Jocs Mediterranis que se celebraran el 2017 La crisi ha deixat en 83,5 milions el pressupost inicial de 190

Tarraco Arena Plaça 8 El rei Felip VI encapçala la comitiva durant la seva visita a Tarragona, ahir.

Tarraco Arena Plaça 8 El rei Felip VI encapçala la comitiva durant la seva visita a Tarragona, ahir. / JOAN REVILLAS

2
Es llegeix en minuts
RAFAEL MORALES
TARRAGONA

Ha sigut necessària la presència a Tarragona del mateix Rei per desterrar qualsevol dubte sobre l'organització dels Jocs Mediterranis del 2017. Malgrat que Tarragona va guanyar l'organització d'aquests jocs el 2011 i que encara queden més de dos anys perquè se celebrin, el termini s'ha anat acotant sense que estiguessin aclarides totes les incògnites. Sobretot les econòmiques. Felip VI va presidir ahir un acte protocol·lari al Teatre Tarragona, que va servir per acceptar la presidència del comitè d'honor dels Jocs i, sobretot, donar tranquil·litat als polítics i empresaris que abans o després han apostat pel projecte.

El suport del Rei servirà per a «la canalització definitiva i el prestigi de Tarragona», va afirmar l'alcalde just després que es fes pública la visita de Felip VI.  Això sí, tant Ballesteros com el monarca van tornar a referir-se ahir a les dificultats econòmiques del moment per justificar les retallades i els endarreriments en el compromís definitiu de les administracions. Totes van prometre la seva ajuda des d'abans que el 15 d'octubre del 2011 Tarragona fos escollida en detriment d'Alexandria. La crisi, malgrat tot, s'ha anat allargant i ha sigut difícil que el diner públic sortís de les seves caixes.

El pressupost de 190 milions d'euros que es va plantejar el 2011 s'ha quedat en 83,5 milions. D'aquesta quantitat, uns 45 milions són per a inversions i 38 per a despeses de gestió. «És cert que l'organització ha arribat en un moment difícil en termes econòmics, però també ho és que la ciutat ha sabut adaptar-se i unir els esforços [de les diferents administracions i organismes implicats]  per garantir l'èxit organitzatiu», va explicar el Rei en el seu discurs d'ahir.

El pressupost es cobrirà amb les aportacions de la Generalitat, l'Ajuntament, la Diputació i el Govern central. La Generalitat no va certificar la seva aportació de 12 milions d'euros fins a l'estiu passat. La Diputació i l'Ajuntament també han materialitzat les seves aportacions. I el Govern va aprovar l'any passat els beneficis fiscals que obtindran les empreses que col·laborin en el projecte amb les seves aportacions, però encara no ha ratificat la quantitat econòmica que destinarà i que podria rondar els 15 milions d'euros.

Anell a Campclar

Els organitzadors van confirmar ahir que en el termini d'un parell de mesos s'iniciarà el moviment de terres a la zona del barri de Campclar, on es construirà l'anell olímpic. En aquest lloc està previst començar-hi a construir a principis del 2016 un palau d'esports amb capacitat per a 5.000 espectadors. També està previst construir-hi un centre aquàtic i reformar l'actual estadi d'atletisme, entre altres millores.

Notícies relacionades

Després de l'acte protocol·lari, on el Rei va ser acollit i acomiadat pels crits de suport d'uns quants centenars de ciutadans i gairebé sense cap bandera independentista, la comitiva es va dirigir a la Tarraco Arena Plaça (TAP). L'antiga plaça de toros està destinada a ser una altra de les instal·lacions estrella d'aquests Jocs Mediterranis, els tercers que se celebraran a Espanya després de Barcelona (1955) i Almeria (2005).

La competició s'iniciarà el 30 de juny i finalitzarà el 9 de juliol. A més de Tarragona, hi ha 15 subseus més per acollir 34 disciplines i uns 4.000 esportistes. Barcelona serà la seu de les proves d'hípica i Castelldefels acollirà les de rem i piragüisme. Ballesteros també va destacar ahir el paper dels 3.500 voluntaris que participaran en l'organització.