Villar passa de Cardenal

La falta d'implicació del president de l'espanyola endarrereix les mesures antiultres

2
Es llegeix en minuts
JUAN TERRATS / BARCELONA

Miguel Cardenal, el president del Consell Superior d'Esports (CSD), no permetrà un altre pas en fals d'Ángel María Villar, el president de la Federació Espanyola de Futbol (RFEF), que ha preferit passar una setmana al Marroc en el Mundial de clubs abans que presidir la comissió delegada de la federació que havia de canviar dilluns passat els estatuts per donar llum verda al paquet de mesures antiultres que va començar a embastar-se en la reunió de primers de desembre, després de la baralla multitudinària entre els ultres del Frente Atlético i els de Riazor Blues, del Deportivo, en què va morir Francisco Javier Romero, Jimmy. El CSD espera que Villar aprovi la normativa el pròxim 22 de desembre.

Cardenal no permetrà un altre ajornament. Ni més dilacions federatives. Per complir-ho tindrà el total suport del Govern, tal com es va comprometre ahir José Ignacio Wert, ministre d'Educació, Cultura i Esport, en el ple del Senat. «No valoraré comportaments institucionals ni individuals, però qualsevol entitat que no mostri el nivell de col·laboració que es requereix tindrà la vigilància del Govern amb tot el rigor i això pot portar conseqüències en l'àmbit normatiu», va afirmar el ministre. Villar s'ha absentat en les tres cimeres antiviolència celebrades des de l'1 de desembre passat.

Tancament de grades

El Consell «adoptarà les mesures coherents amb el nou escenari creat per l'incompliment per part de la RFEF dels compromisos adquirits davant el CSD i la LFP i comunicats públicament a la societat», afirma el punt quart d'un comunicat emès pel CSD després de confirmar-se que la comissió delegada no es reuniria a la seu federativa després del compromís adquirit dies abans per Javier Temprado, el president de la federació territorial de Madrid, que va representar l'absent Villar en totes les cites.

Va ser el mateix Villar qui va proposar la data del 15 de desembre per aprovar totes aquestes modificacions. Una confirmació més que les relacions entre el CSD i la federació espanyola són inexistents. «És una cosa anormal, però tot el que passa a la federació és anormal», va comentar Javier Tebas, president de la Lliga de Futbol Professional, que està convençut que amb aquest paquet de mesures «la violència en el futbol pot ser eradicada en un parell d'anys».

Notícies relacionades

Els clubs s'han pres aquest tema més seriosament que el mateix Villar. Totes les entitats ja s'han reunit amb els seus grups d'animació perquè evitin els insults en els seus càntics durant els partits. Els clubs saben que hi haurà mà dura i que Antiviolència tancarà grades pel mal comportament dels aficionats. Entre les mesures que es podran adoptar hi ha el tancament parcial de les grades dels estadis per violència o reiteració d'insults i la pèrdua de punts i fins i tot el descens de categoria per a aquells clubs que recolzin o col·laborin amb els grups ultres.

La memòria de la Comissió Antiviolència de fa dos cursos reflecteix que el nombre de radicals que es van desplaçar a Primera va ser de 17.224, «xifra que suposa un ascens del 54,18%» enfront dels 11.171 de la temporada 2011-2012. Les propostes de sanció per altercats fora dels estadis es van quintuplicar, al passar de 50 a 250 en 10 anys. El Consell creu que el futbol hauria de complir l'Instrument de Ratificació del Conveni Europeu sobre la violència en l'Esport, subscrit per Espanya el 1987, que obliga a eradicar la violència dins i fora dels estadis.