els al·licients del campionat

Una Lliga diferent

3
Es llegeix en minuts
César Luis Menotti
César Luis Menotti

Entrenador

ver +

Els campionats del món generen la possibilitat de veure en els grans escenaris els grans artistes, però també es deslliguen una mica del fet cultural de la passió, dels colors, de la ciutat. El Mundial s'ha transformat amb el temps en un lloc d'excursió, de passeig, de festa. El futbol de Lliga és una altra cosa. Té una representativitat diferent, hi ha institucions centenàries i una passió més de públic que d'espectador.

Però el futbol de Lliga és també part fonamental de l'enorme negoci d'aquest esport, que provoca que equips amb solidesa i que han demostrat un bon any es vegin obligats a vendre i a incorporar altres jugadors, cosa que fa que s'endarrereixi el funcionament dels equips. En aquest context comença una Lliga espanyola en què el Reial Madrid i el Barcelona es perfilen com els grans protagonistes. L'Atlètic de Madrid ha comprat bé, el que necessitava, però crec que li costarà molt.

S'haurà de veure què ens depara el Barça de Luis Enrique. ¿Es transformarà la meravellosa obra d'art construïda per Pep Guardiola en un automòbil tot terreny? El Barça de Guardiola era molt fi, i aquest sembla que serà més d'anar pels terrenys que l'entrenador plantegi. Pels jugadors que han arribat, veig un altre Barcelona que no té res a veure amb el de Pep Guardiola.

Un Barça més combatiu

En aquests partits previs no m'ha semblat veure l'equip que el Barça exigeix. Però estem al començament del treball i hi ha hagut jugadors importants absents, així que s'haurà de veure com va quan comenci la Lliga. Els indicis mostren un conjunt diferent, més vertical, més combatiu, més potent.

Serà complex aconseguir que Messi, Neymar i Suárez es complementin. A la zona de gestació, el brasiler és capaç de tenir alguna vegada una passada de gol, però no és la seva millor característica, és més aviat algú que construeix per definir ell mateix. Messi ha millorat moltíssim en això i l'exdavanter del Liverpool em sembla que és un futbolista que té una enorme necessitat de ser assistit. És participatiu en el joc, perquè no és cap negat tècnicament, però és un futbolista que requereix de l'assistència. Per això confio que Luis Enrique també tingui futbolistes per fora.

El Madrid fa somiar quan un comença a veure els jugadors que han arribat, però també sorprenen situacions com la de Di María. Va tenir un any molt bo, però en aquest món del futbol predomina portar un jugador que ven 350.000 samarretes per dia. I no estic parlant malament de James Rodríguez, que és un noi que juga molt bé.

Di María, maltractat

Però el cas de Di María és un maltractament. Crec que deu ser el millor futbolista dels últims mesos del campionat espanyol, fins i tot per damunt de Messi. No li deu agradar gaire a l'extrem argentí aquest maltractament, no deu ser feliç, perquè un espera un reconeixement. Així, quan un està malament, agraeix que el tractin bé; i per això mateix, quan un està bé, se suposa que se l'ha de tractar millor.

Notícies relacionades

Això no m'impedeix destacar la figura de James Rodríguez. El conec molt perquè va jugar a l'Argentina, on va ser un jugador important en el campionat que va guanyar Banfield. Potser no té l'espectacularitat de Messi o de Cristiano. Però és molt col·lectiu en el joc i té pinzellades d'enorme qualitat. De gols com els que va fer al Mundial del Brasil n'ha fet diversos. Després d'haver jugat un any a l'Argentina, una mica a Europa i amb un Mundial a sobre, em sembla que arriba al Reial Madrid amb els temps necessaris per destacar.

Finalment, també vull dir unes paraules sobre Kroos, un dels futbolistes que més m'ha sorprès els últims temps. Ho sap tot del joc, el seu cap és com una enciclopèdia. Pot ser que no tingui cap de les grans virtuts tècniques, però surt dels llocs amb la senzillesa de la intel·ligència i el coneixement del joc. No necessita ni un retall, ni un regat, ni una carrera. Ell surt amb un toc precís o fa un mig gir i amb les dues cames et canvia el sentit del joc. Em sembla que és un futbolista que li pot fer un gran servei al Madrid.