LA RONDA FRANCESA

Un gran Nibali executa el Tour a Hautacam

Valverde es jugarà el podi a la contrarellotge final al baixar a la quarta plaça, però a només dos segons del calaix de París

Nibali celebra la seva victòria a Hautacam.

Nibali celebra la seva victòria a Hautacam. / JEAN PAUL PELISSIER

2
Es llegeix en minuts
SERGI LÓPEZ-EGEA / Argelès-Gazost (Enviat especial)

Vincenzo Nibali ha guanyat aquesta tarda dalt del cim d'Hautacam com només ho saben fer els grans campions del Tour: de groc i en solitari. Ha volgut demostrar, per si hi havia algun dubte, una cosa gairebé impossible, que és el més fort i gairebé l'únic de la carrera, possiblement cansat que cada dia li preguntin si seria el líder de la prova amb Chris Froome Alberto Contador en acció. Les caigudes, per desgràcia, formen part del guió del ciclisme. Qui no cau, resisteix i a més destrossa la resta, com ha estat el cas d'‘el Tauró’, només es mereix el premi de triomfar a París.

Hautacam ha estat la seva quarta victòria a la carrera. Va guanyar a Sheffield, al segon dia i amb Froome Contador en concurs, ho va tornar a fer a la Planche des Belles Filles, en el dia de l'abandonament del madrileny, va tornar a repetir als Alps, a Chamrousse, i aquest dijous ho ha fet als Pirineus, a Hautacam, cim del ciclisme contemporani. I ha guanyat amb una anècdota. Només ha aconseguit el 26º millor temps en una pujada que va debutar el 1994 i en què Bjarne Riis (1996) manté el rècord d'ascensió. Una prova més que evidencia que el ciclisme ha canviat i que no per anar més lents hi ha menys espectacle.

Des del segon dia

Nibali, de líder des del segon dia i amb només un dia de préstec a Tony Gallopin, ha estat el millor a la muntanya, com ho va ser sobre les relliscoses llambordes de la París-Roubaix, on va treure dos minuts a tots els seus rivals. L'emoció se centra ara en la contrarellotge de dissabte, 54 quilòmetres.

Nibali, sense ser un especialista en aquest terreny, no ha de passar cap angoixa amb el coixí de set minuts sobre els seus rivals. Entre ells, Alejandro Valverde, que aquest dijous ha perdut la segona i la tercera, a favor de Thibaut Pinot Jean-Christophe Peraud, però no les seves opcions d'acompanyar Nibali al podi de París. Els tres ciclistes es troben en un mocador de segons. Valverde està a 15 segons de Pinot i a 2 de Peraud, és a dir, amb totes les possibilitats.

"Al límit"

Notícies relacionades

A la muntanya no ha pogut. "El cos estava al límit", ha confessat al travessar la meta, en una jornada en què ha decidit atacar en el descens del Tourmalet, cim on no hi ha hagut atacs entre els favorits durant l'ascensió.

A sis quilòmetres de l'arribada a Hautacam se li han escapat Pinot i Peraud, però ha aguantat l'ofensiva com ha pogut per no cedir totes les seves opcions a quatre dies de París. Demà toca etapa plana, de transició, cap a la contrarellotge de dissabte.