L'impacte televisiu

TVE transforma el Sant Jordi en un plató de cine en alta definició

L'audiència d'aquesta cita esportiva és de 520 milions de teleespectadors

Només a la piscina del pavelló olímpic, la tele estatal hi té 27 sofisticades càmeres

Un submarinista instal·la una de les sofisticades càmeres submarines de TVE a la piscina del Palau Sant Jordi.

Un submarinista instal·la una de les sofisticades càmeres submarines de TVE a la piscina del Palau Sant Jordi. / JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
MANUEL DE LUNA
BARCELONA

deu anys després de la celebració del Mundial de natació que també va acollir Barcelona, aquesta gran cita esportiva es torna a veure a la capital catalana. Però el que retransmetrà TVE a partir d'aquesta nit

-amb la cerimònia d'inauguració- no té res a veure amb el que es va mostrar fa una dècada. Per començar, absolutament tot el que s'oferirà ara és en alta definició, amb so envoltant 5.1 i accessible a través de tot tipus de pantalles que tinguin connexió amb internet. I la joia de la corona d'aquesta cobertura es concentra al Palau Sant Jordi, seu de les proves de natació i sincronitzada i que s'ha reconvertit en un autèntic plató de cine, amb un total de 27 càmeres d'última generació que mostraran tot el que passi per sobre i per sota de l'aigua de la piscina.

I per acabar de fer un autèntic espectacle hollywoodià, s'ha reconvertit el pavelló del Sant Jordi en el que els tècnics anomenen una caixa negra, l'últim invent en xous televisius. «S'han tapat totes les entrades de llum natural del pavelló -explicava a EL PERIÓDICO Albert Palau, responsable de la realització internacional de TVE de la natació i la sincronitzada-. Així, tota l'atenció se centrarà en el que il·luminin uns potents focus, com l'entrada dels nedadors, d'un en un abans de la prova, o la piscina, mentre les grades estan en la més absoluta foscor. L'efecte visual, que ja s'ha utilitzat en partits de la NBA als Estats Units, és realment espectacular».

Però encara hi ha més coses. De les 27 càmeres que seguiran totes les incidències destaca laFlycam 2D, un enginy que, penjat al sostre del pavelló i sobre la piscina, és capaç de seguir en pla zenital els nedadors i, a més a més, baixar en el seu seguiment fins a arribar arran d'aigua. També hi haurà les càmeres submarines als carrils centrals i a les puntes (per als girs) i sota el pedrís de sortida (amb el primer pla del nedador en la sortida d'esquena).

REPETICIONS A CÀMERA LENTA //És clar que el més agraït en televisió són les repeticions a càmera lenta, una opció que amb l'aigua arriba a la seva màxima expressió plàstica. I per tenir ben cobert aquest angle, TVE comptarà amb quatre càmeressuper slow motioni, a més a més, unaHigh speed, l'últim de l'últim en superlents i amb unes imatges fascinants que ja es van poder disfrutar en l'últim Roland Garros. «És un enginy caríssim, però ofereix una definició d'imatge brutal», assegurava a aquest diari Albert Palau.

Notícies relacionades

Tota aquesta cobertura audiovisual, en què treballen al voltant de 300 professionals de TVE, no només servirà peralimentarles retransmissions de les principals televisions de tot el món, sinó que també es podrà veure en tots els suports audiovisuals de la tele estatal. Així, aquest Mundial es podrà seguir a través de Teledeporte, TVE-HD, RTVE.es i TVE-1 (quan hi hagi una final amb presència espanyola).

El canal Teledeporte assumeix el gruix de les emissions, amb més de 12 hores diàries de programació especial. Però, a més a més, s'ofereix ellive streaming: la possibilitat de veure a través d'internet, en directe, les proves de les diferents seus. Es dóna així l'opció no només d'escollir un dels quatre escenaris en què es desenvolupa el Mundial, sinó a més a més poder triar entre set senyals simultanis de diferents càmeres. I amb repetició immediata. No s'havia vist mai.