DOL AL FUTBOL

Mor Miljan Miljanic, extècnic del Reial Madrid als anys 70

El tècnic serbi va revolucionar el club blanc amb els seus mètodes

Miljan Miljanic, en una imatge del 1974.

Miljan Miljanic, en una imatge del 1974. / . (EFE)

1
Es llegeix en minuts
JOSÉ MARÍA EXPÓSITO / Barcelona

Miljan Miljanic, antic seleccionador iugoslau i extècnic delReial Madrid, ha mort aquest divendres als 81 anys, segons ha informat l'emissora de ràdio i televisió sèrbia B92.Miljanic, nascut el 1930 a la ciutat macedònia deBitolj, va ser jugador i després entrenador de l'Estrella Roja. Els seus bons resultats a la banqueta deBelgrad li van valer per dirigir elReialMadrid, amb el qual va guanyar dues Lligues, i elValència. També va ser seleccionador deIugoslàvia en tres etapes diferents i president de la federació de futbol d'aquell país.

Miljanic va jugar nou anys a l'Estrella Roja de Belgrad. Sent encara futbolista, va començar a preparar-se per fer d'entrenador, i va ser a les banquetes on es va guanyar la seva fama.Miljanic va ser un revolucionari: va implantar el 4-3-3 i la figura del preparador físic, i com a recompensa va obtenir quatre lligues i tres copes de Iugoslàvia.

Notícies relacionades

La seva brillant tasca a la banqueta de l'Estrella Roja no va passar desapercebuda a la resta d'Europa i el Madrid el va fitxar la temporada 1974-75. Successor de Miguel Muñoz i Luis Molowny, va modernitzar l'estructura esportiva del club blanc i va viure un primer any excepcional: va guanyar la Copa i li van sobrar cinc jornades per aconseguir la Lliga. En el seu segon curs al Bernabéu va tornar a guanyar el campionat de Lliga, però en el seu tercer any, amb constants rumors de dimissió, el Madrid va acabar novè, lo que va tancar la seva trajectòria en el club blanc.

El seu següent destí fue la selecció iugoslava, a la que va classificar per alMundial d'Espanya. Les dues seleccions van anar a parar al mateix grup, i de fet el duel entre totes dues va ser l'única victòria de la selecció espanyola en el seu Mundial. Aquell estiuMiljanic va firmar pel València, encara que va ser destituït abans d'acabar la Lliga. Anys després, després de la dissolució de Iugoslàvia, va ser el primer president de la Federació de Futbol de Sèrbia (1992-2001).