entrevista amb Joaquín Caparrós, ENTRENADOR DE L'ATHLETIC

Joaquín Caparrós: "Volem fer història, és el desig de tot un poble"

4
Es llegeix en minuts
IGOR SANTAMARÍA
VALÈNCIA

LLOC DE NAIXEMENTUTRERA.

EDAT 53 ANYS.

TRAJECTÒRIA RECREATIVO (1996-99), VILA-REAL (1999-00), SEVILLA (2000-05), DEPORTIVO (2005-07), ATHLETIC (2007-¿?).

CONTRA EL BARÇA HA JUGAT 16 PARTITS (1 VICTÒRIA, 5 EMPATS I 10 DERROTES)

Des de la màgica nit en què va eliminar el Sevilla, l'Athletic ha viscut per i per a la Copa. Amb l'equip matemàticament ja salvat, Joaquín Caparrós ha procurat transmetre serenitat perquè el vestidor no sigui presoner de l'ansietat, però a més a més no s'ha cansat de traslladar el seu convenciment que els lleons estan disposats a fer història davant el Barça,"el millor equip del món".El tècnic d'Utrera, famós pel seu caràcter guerrer, reconeix la fortalesa del rival, però no s'arronsa. És una ocasió única i s'ha d'aprofitar.

--¿Afavoreix el seu equip partir amb el cartell de víctimes?

--No és qüestió d'anar de víctimes o de favorits. Tothom sap com està el partit a priori. Però estem convençuts que es pot aconseguir el títol. Anirem a competir, conscients que davant tenim el virtual campió de la Lliga, el finalista de la Champions i el millor equip del món. Però en 90 minuts i amb la fe de la nostra gent tot és possible.

--¿Creix el nerviosisme a mesura que s'acosta l'hora del partit?

--No vull transmetre ansietat perquè pot ser el nostre principal perill. Tampoc he de motivar gaire el grup. Som tots conscients que Biscaia i Euskadi sencera està amb els seus futbolistes. L'important és estar segurs que és possible, i la veritat és que ho estem.

--¿Quines són les cartes de l'Athletic per donar la sorpresa?

--Saber que podem guanyar i elevar el nivell en el pla col.lectiu. No depenem només de Llorente, que és una part de l'engranatge. Mirarem als ulls els jugadors del Barcelona, que són uns elegits (els Xavi, Messi, Etoo...), i els direm que per a nosaltres aquest títol és molt important. Volem fer història, és el desig de tot un poble, ser el centre de l'aparador del futbol mundial. Per una victòria d'aquesta importància i per fer-ho amb la nostra filosofia.

--¿Quins tipus de partit pot beneficiar l'Athletic?

--La clau és que no ens marquin aviat perquè aleshores a ells els poden entrar els dubtes i nosaltres podrem creure més en les nostres possibilitats.

--¿Quina creu que és la fórmula de l'èxit de Pep Guardiola?

--Es va forjar en els despatxos fa un any i amb la importància d'un president que, en un entorn social delicat, va apostar per un perfil idoni d'entrenador. El Pep ha gestionat d'una manera excel.lent el col.lectiu, coneix a la perfecció les entranyes d'aquell club i n'ha tret de tot el màxim rendiment, però a nosaltres tot això no ens ha de preocupar, tot i que és un grup amb un estil immutable.

--¿No sent cap mena de por després de veure, per exemple, la demostració del Barça al Bernabéu?

--La realitat és que va ser una exhibició, la millor mostra del nivell que té el Barça. Tot li va sortir rodó. És un bloc que es desgasta tres vegades menys que la resta i sap dosificar-se, a part de comptar amb jugadors superdotats.

--Imagini's què seria la celebració a la gavarra...

--Això pot ser una passada. Jo estic segur que cap persona de l'Athletic anirà amb sentiment de derrotisme al partit. De fet, dies com el del Sevilla fan que el sentiment de pertinença a l'Athletic es multipliqui, si és que és possible elevar-lo. Són partits que queden gravats en la memòria. I ara, a més, encara que ja tenim el premi de la UEFA, és una oportunitat única de fer història.

--¿Ha fet alguna promesa per si conquista el títol?

--Les promeses no es poden dir fins que les coses no passen perquè, si no, no es compleixen. Però bé, alguna cosa hi ha.

--¿El preocupa l'arbitratge de Medina Cantalejo?

--Medina és paisà meu. Internacional per mèrits propis. Els àrbitres... Nosaltres no anem amb un megàfon en mà queixant-nos de tot. Fem les reclamacions on s'han de fer, i no de cara a la galeria. Al final, tot s'equilibra.

--¿Suposa un plus viure això com a entrenador de l'Athletic?

--A Sevilla, el 50% de la província estaria bolcada amb l'equip però l'altre 50% estaria traient l'adhesiu i desitjant el triomf del rival. Aquí som un milió i mig de persones bolcades. I procurarem no fallar- los. Ho donarem tot, que ningú en tingui cap dubte.

Notícies relacionades

--Per cert, ¿continuarà al capdavant de l'equip l'any que ve?

--Jo sóc una persona molt agraïda, sentimental i temperamental. L'Athletic de Bilbao em va rebre amb els braços oberts i això em fa tenir més sentit de la responsabilitat. M'encanta, aquest club. Tinc un any més de contracte i el president García Macua em transmet confiança. Tant de bo pugui brindar-los a tots la Copa.