L'escàndol després d'un vídeo polèmic

La F-1 fustiga Mosley

Les grans marques alemanyes i japoneses exigeixen a Bahrain la dimissió del president de la FIA

2
Es llegeix en minuts
MIGUEL MARTÍNEZ
MANAMA / ENVIAT ESPECIAL

El xeic Salman Bin Hamad al-Khalifa, príncep hereu del regne de Bahrain, va llançar la primera pedra declarant Max Mosley persona no grata i prohibint l'entrada a l'emirat al president de la FIA. Bona part de la F-1 ha continuat la lapidació amb tanta virulència que ja es plantegen els noms de Jean Todt i Jackie Stewart com el seu substitut. Però la polèmica tot just comença i Mosley contraataca acusant BMW i Mercedes de col.laborar amb Adolf Hitler.

ElNews of the Worldva publicar diumenge passat extractes d'un vídeo en què apareixen imatges de Mosley mentre participa, segons el diari, en una "orgia depravada a l'estil nazi amb cinc prostitutes en una masmorra de tortura". En el vídeo, de cinc hores, es veu com Mosley, de 67 anys, "interpreta el paper de comandant en un camp de concentració" i "dóna ordres en alemany a les prostitutes, a les quals pica al darrere amb un fuet".

Va ser el mateix Mosley qui va avivar el foc després de remetre una carta a la FIA en què no nega la seva participació en l'orgia, sinó les referències al nazisme. La reacció del dirigent afirmant que no té intenció de dimitir ha desencadenat l'onada de reaccions i les escuderies que tenien comptes pendents amb Mosley han tret el fuet --i no el de làtex-- per fustigar el president.

LA VENJANÇA DE TOTS BMW

i Mercedes-Benz, els dos grans fabricants alemanys presents a la F-1, van decidir llançar ahir un comunicat conjunt: "Ens en distanciem explícitament com a empresa", van afirmar totes dues. El que ha passat afecta Mosley "en el pla personal i com a president", prossegueixen, de manera que esperen "una reacció de la FIA" davant del que consideren una situació "insostenible" per al món del motor.

¿I quina és la reacció de Mosley? Acusar els dos fabricants de col.laborar amb el règim de Hitler: "Donada la història de BMW i Mercedes-Benz, particularment abans i després de la segona guerra mundial, comprenc per què totes dues es volen distanciar del que ells correctament descriuen com el repudiable contingut d'aquestes publicacions".

Notícies relacionades

Les japoneses Honda i Toyota tampoc s'han quedat mudes. "Toyota Motorsport desaprova qualsevol mena de comportament que pugui danyar la imatge de la F-1, i en particular qualsevol que pugui ser entès com a racista o antisemita", assegura la firma japonesa, que va ser exclosa per Mosley del Mundial de Ral.lis per dues temporades a mitjans dels anys 90. "Els alts càrrecs de l'esport o els negocis s'han de basar en el bon comportament. La FIA ha de decidir si el senyor Mosley ha complert amb les obligacions morals que el seu càrrec de president li atribueix", afegeix.

Honda --exclosa del Mundial, el 2005 per quatre carreres-- insisteix que "és necessari que els alts càrrecs de l'esport i els negocis respectin els més alts estàndards de conducta per poder complir les seves obligacions amb integritat i respecte", i tot seguit dirigeix el seu dit acusador sobre el president de la FIA. "L'equip Honda Racing F1 està extremadament decebut amb els recents successos que han envoltat el senyor Mosley i creiem que s'ha danyat la reputació de la fórmula 1 i de tots nosaltres".