El partit d'avui

Una altra Lliga amb Etoo

El Barça recupera el davanter i Deco per als duels davant del Deportivo, el València i el Madrid

4
Es llegeix en minuts
JOAN DOMÈNECH / BARCELONA

Dos lesionats tenia el Barça al començar la Lliga (Edmílson i Gudjohnsen) i tres en té ara (Edmílson, Henry i Oleguer), més la sinusitis que pateix Touré Yaya i que ahir el va privar d'entrar en la llista de convocats. Però comença una altra Lliga per al Barça, que s'ha recompost aquesta setmana amb la reincorporació de cinc jugadors. Comença una altra Lliga amb Samuel Etoo, el golejador de l'equip, que ha deixat enrere tres mesos i mig de recuperació després de ser operat cinc dies després de l'inici del campionat a Santander.

Sense ritme de competició, però ansiós com ningú, el davanter camerunès puja al carro per ajudar el Barça en el tram final de l'any, davant del Deportivo, el València i el Madrid. Ajudarà, sobretot, fora de casa, on l'equip mostra les seves debilitats, incapaç d'imposar la seva autoritat. Al Camp Nou, no hi ha qui el pari i no ha trobat a faltar els gols del realitzador, amb una mitjana de tres per partit. Reapareixerà Etoo davant del Deportivo, encara que molt probablement Frank Rijkaard li donarà entrada a la segona meitat perquè prengui el relleu de Bojan Brkic, l'adolescent que ha ocupat el seu lloc al costat d'Henry.

QUATRE NOVETATS MÉS

Etoo ha preferit recuperar-se bé abans que aviat, recordant la conflictiva reaparició de la temporada anterior, quan va voler tornar sense estar en perfectes condicions. "He treballat fort com l'any passat, però aquesta vegada hem exhaurit tot el temps possible", va dir ahir Etoo a la sala de premsa del Camp Nou. No era l'únic blaugrana que va reaparèixer en la convocatòria. Amb ell van entrar Deco --absent set setmanes--, Sylvinho, Thuram i Giovani.

Etoo torna amb una actitud generosa --"tinc moltes ganes d'ajudar l'equip"--, modesta --"l'equip em necessita com jo necessito els meus companys"-- solidària --"si hi som tots junts i anem en la mateixa direcció, podem canviar moltes coses"-- i conciliadora. Especialment amb Rijkaard i Ronaldinho, a qui va criticar al febrer, en les seves famoses i explosives declaracions de Vilafranca, a l'estil Edmílson.

AGRAÏT A MERCEDES MILÁ

"A Ronaldinho l'han atacat sense raó, i això m'emprenya, amb les tardes d'alegria que ens ha donat. A ell i a mi ens queda molt de futbol i per molts anys", va afirmar Etoo, que en la seva convalescència va trucar al brasiler per dir-li que s'havia deixat portar, segons va dir. Més extens va ser el tradicional capítol d'agraïments a les persones que l'han ajudat en la rehabilitació. Entre elles, a més del fisioterapeuta Juanjo Brau, va citar Mercedes Milá, la presentadora de Gran hermano.

Tan feliç com Etoo estava Rijkaard per disposar d'un dels seus futbolistes més resolutius, si no el que més. Potser, el davanter amb més capacitat de pressió i agressivitat sobre la defensa rival. No va voler avançar Rijkaard si li donaria la titularitat. Va insinuar, no obstant, que sí que l'hi donaria a Ronaldinho per la seva entrega en els entrenaments. Li evitaria, de passada, la vergonya de ser suplent per primera vegada al Camp Nou. Content amb la reacció de l'estrella, va contestar amb un rotund "sí" quan li van preguntar si el fitxaria per al Barça. Pedja Mijatovic, el secretari tècnic del Madrid, havia dit dijous que no el volia per als blancs.

ELECCIÓ COMPLICADA

Amb Etoo i Giovani, amb Ronaldinho endollat i amb Messi en forma --"a Montjuïc el vaig voler elogiar, va fer un partit meravellós i encara pot progressar més", va precisar Rijkaard--, els problemes han desaparegut de la davantera. Ningú troba a faltar Henry. Ni el tècnic, que l'espera per a la segona volta. Li ha donat temps perquè es recuperi del tot de les molèsties que pateix a l'esquena, agraint a Titi que hagués "donat la cara" sense sentir-se en perfectes condicions de jugar. El francès prendrà al gener el relleu d'Etoo quan vagi a la Copa d'Àfrica.

Notícies relacionades

"Els dirigents del Camerun i el Barça em diran on he de jugar, no ho decideixo jo", va afirmar l'implicat, fugint de la complicada elecció. Rijkaard creu que per aquella època tornarà a perdre el jugador per tractar-se d'una competició oficial de la FIFA. També perdrà l'ivorià Touré Yaya, que ahir va deixar l'equip sense el seu migcentre titular per una migranya de tres dies provocada per una sinusitis. El protector de Xavi i Iniesta, un altre cop interior, serà Rafa Márquez.

El recompost Barça espera amb optimisme el tram final de l'any, que comença aquest vespre contra el Deportivo. És el partit més assequible que queda, davant la visita a València i el clàssic amb el Madrid. El partit amb l'Stuttgart de dimecres és intranscendent a la Champions. "Mai s'ha de subestimar un rival perquè estigui al final de la taula", va dir prudent Rijkaard.

Temes:

Samuel Etoo