Aquest any

L’Hospital Sant Joan de Déu d’Esplugues ha incrementat gairebé un 75% les urgències de salut mental

També ha impulsat SOM Salut Mental 360, una plataforma digital que pretén informar i apoderar els pacients amb trastorns de salut mental

fotonoticia 20161006140725 640

fotonoticia 20161006140725 640

2
Es llegeix en minuts
EFE

L’Hospital Sant Joan de Déu de Esplugues (Baix Llobregat) ha incrementat, des de començament d’any, gairebé un 75% les visites a les urgències de la unitat de salut mental en comparació amb el mateix període de l’any 2019.

Així ho ha indicat aquest dimarts la cap de l’Àrea de Salut Mental de l’Hospital Sant Joan de Déu, Montserrat Dolz, durant la presentació de SOM Salut Mental 360, una plataforma digital pionera impulsada per Sant Joan de Déu que pretén informar, acompanyar i apoderar els pacients amb trastorns de salut mental i les seves famílies, així com sensibilitzar la societat sobre aquestes patologies tradicionalment estigmatitzades.

Dolz ha explicat que abans de la crisi sanitària atenien una mitjana de 10 o 12 urgències diàries, mentre que actualment reben entorn de 20 o 22 visites al dia.

«Les urgències en salut mental han augmentat molt durant tot el període de la pandèmia», ha afirmat l’especialista, que ha detallat que a mitjans d’any l’increment d’urgències de salut mental era d’un 60%, però que comparatives recents mostren que la tendència segueix a l’alça, amb un augment del 75%.

La cap de l’àrea de Salut Mental ha indicat que les dades es comparen amb les del 2019 i no amb les del 2020 per la «particularitat» de l’any passat, en què durant el període del confinament van caure les visites a urgències.

«No són urgències ràpides»

«És una situació bastant complexa que afrontem gràcies a ajustos que hem fet a nivell de l’hospital i del servei perquè les urgències de salut mental no són urgències ràpides, s’ha d’atendre el cas amb calma, amb dedicació», ha afirmat

«La pandèmia ha significat clarament un augment de l’ansietat, la depressió, les autolesions i, molt principalment, dels trastorns de la conducta alimentària en joves», ha dit, d’altra banda, el coordinador de la Unitat de Trastorns de la Conducta Alimentària de Sant Joan de Déu, Eduard Serrano.

En el cas concret dels trastorns alimentaris, ha indicat que, en el moment més crític, van arribar a registrar un increment del 60% de les hospitalitzacions totals i del 33% de les hospitalitzacions parcials en la unitat.

Notícies relacionades

Per donar resposta a aquesta situació, Dolz ha explicat que han engegat un programa d’atenció domiciliària per als casos d’inici precoç, amb l’objectiu de donar la resposta més idònia en cada cas.

Més notícies d’Esplugues a l’edició local d’EL PERIÓDICO